Helena Nilsson, idrottskonsulent på Hälsinlands idrottsförbund. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Helena Nilsson, idrottskonsulent på Hälsinlands idrottsförbund. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

HBTQ-frågor inom idrottsrörelsen på Sports Pride i Söderhamn

Lennart Westman: Fler ska känna sig välkomna i idrottsrörelsen
1:36 min

Föreläsningar och workshops står på programmet när landets första Sports Pride arrangeras  i Söderhamn mellan 30 januari och 1 februari, fokus ligger på HBTQ-frågor inom idrottsrörelsen.

Idag presenterades programmet och vilka föreläsare som deltar under Sports Pride.

Bakom eventet står Hälsinglands Idrottsförbund och Söderhamn Pride och fokuset sätts på HBTQ-frågor inom idrottsrörelsen.

Lennart Westman, från Söderhamn Pride, berättar att det blir workshops för de idrottsledare som deltar.

– Hur man praktiskt ska jobba med det här när man kommer hem till sin förening.

Vad hoppas du att det ska leda till på sikt?

– Jag hoppas att det ska leda till att fler känner sig välkomna till idrottsrörelsen oavsett vilken sexuell läggning man har.

Eventet vänder sig till idrottsledare i första hand, men några föreläsningar och aktiviteter är även öppna för allmänheten.

Bland föreläsarna finns exempelvis Kiruna Hockey och Frida Darj från RFSL ungdom.

Hon har skrivit en rapport som visar att väldigt många homosexuella inte känner sig välkomna i idrotten. Rent statistiskt borde det finnas 300.000 hbtq-personer inom idrottsrörelsen men så är det inte.

Det här är något som det ska sättas fokus på när landets första Sports Pride hålls i Söderhamn mellan 30 januari till första februari nästa år.

– Vi vill att varje förening ska bli starkt förankrad i en värdegrund som går ut på att idrott är till för alla, säger Helena Nilsson idrottskonsulent på Hälsinglands idrottsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".