Simon Berggren-Björk, Emma Öqvist, Linus Wollarth, Erik Öqvist, David Nordholm, Eddie Rogala, Ella Zetterqvist och Amanda Aspenfelt går i klass 5 A på Sörängs skola i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Simon Berggren-Björk, Emma Öqvist, Linus Wollarth, Erik Öqvist, David Nordholm, Eddie Rogala, Ella Zetterqvist och Amanda Aspenfelt går i klass 5 A på Sörängs skola i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Rekord för Vi i femman

Amanda Aspenfelt: Vi är smart på olika saker
1:18 min

Nu är det klart vilka åtta lag i Gävleborg som tagit sig vidare till radiotävlingarna i Vi i femman. Intresset för kunskapstävlingen, som är den 52 i ordningen, har varit rekordstort i år.

För en månad sedan bänkade sig hela 73 864 barn för vara med i uttagningstävlingen. Det är mer än 2000 elever fler i år och det är det högsta antalet sedan hösten 2005. Med 52 säsonger på nacken står sig varumärket fortfarande bra!

I Gävleborg har åtta femteklasser idag fått besked om att det är dags att ladda upp för de lokala kvartsfinalerna som direktsänds i P4 Gävleborg.

Bland de åtta femteklasser från Gävleborg som gått vidare finnsklass 5a på Sörängs skola i Bollnäs.

För två år sedan bestämde Bollnäs kommun att skolan i Söräng skulle stängas av besparingsskäl.

Men sen 1,5 år drivs den som friskola och idag blev det klart att klass fem gått vidare i tävlingen Vi i femman. När vår reporter Agneta Sundberg kom med beskedet blev glädjen stor.

I klassen går tio elever. Vilka av dem som ska vara med och tävla i Vi i femman har klassen inte bestämt i dag, men en sak är klar i stort sett alla vill.

– För att det skulle vara roligt och jag är smart, ibland! säger Emma Öqvist och skrattar.

Hur ska man göra för att utse vilka som ska vara med?

– Jag vet inte om man ska lotta eller så. Vi är ju smarta på olika saker, menar Amanda Aspenfelt.

Varför kom ni med?

– Jag vet inte. Vi är väl smart då! utbrister Linus Wollarth.

Skolor som gått vidare

Båtbacken 5A i Järvsö, Sörängs skola 5A i Bollnäs kommun, Vallhovskolan Blåklint 5A i Sandviken, Iggesunds skola 5A, Fridhemsskolan Skogen 5B i Gävle, Jernvallsskolan 4-9 5B i Sandviken och två klasser från samma skola: klasserna 5B och 5F på Engelska skolan i Gävle.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".