Anne-Marie Undén i Gävle gillar inte att bankfacken försvinner. Foto:Tomas Groop/ Sveriges Radio
Anne-Marie Undén i Gävle gillar inte att bankfacken försvinner. Foto:Tomas Groop/ Sveriges Radio

Nordea i Gävle tömmer sina bankfack

Christer Svensson: Avvecklingen är redan igång
1:41 min

När Nordea på Drottninggatan i centrala Gävle vid årsskiftet flyttar upp banken en våning och överger markplanet, stängs också bankvalvets 1100 bankfack för gott.

Nordeakontoret på Drottninggatan i Gävle stänger bankvalvets bankfack för gott när företaget flyttar från markplan.

Därmed försvinner möjligheten att gömma undan värdepapper, familjejuvelerna och alla andra tänkbara hemligheter som kunderna behöver ha i säkert förvar.

Redan vid årsskiftet om några få veckor ska bankfacken vara tömda. Det säger Nordeas regionchef i Gävle-Dalaområdet, Christer Svensson.

– Processen är redan i gång. Vi har i god tid skrivit till kunderna som sedan kommer in på kontoret i Gävle och avslutar sitt bankfacksinnehav. Det är sagt att tjänsten ska upphöra 31 december, men i praktiken kan några bankfack bli kvar ytterligare ett par månader, berättar han.

Vad händer om ni inte får tag i ägarna, banken har ju inga egna nycklar till facken?

– Då får vi tillkalla låssmed och borra upp facken.

Vilken är den viktigaste orsaken till att banken slutar tillhandahålla bankfack?

– Hela banksystemet är ju på väg att digitaliseras. Kunderna gör allt mer bankärenden hemma vid datorn eller i sina mobiltelefoner. Då måste vi anpassa våra verksamheter och våra lokaler till det.

Kritiska kunder 

Det är alltså bankmarknadens villkor som nu föranleder Nordea att helt överge bankfacken och hela bottenvåningen på kontoret i centrala Gävle, för att i framtiden i stället nöja sig med tidsbeställd bankrådgivning en trappa upp. Bankkunden Anne-Marie Undén i Gävle är inte särskilt glad åt det beskedet:

– Det är uppriktigt sagt åt he__-te! Bankerna tjänar så pass mycket att de borde kunna ge oss den servicen. Jag behöver själv inget bankfack, men jag vet att det särskilt bland oss äldre finns många som behöver det, säger hon.

Pengar i madrassen 

Mats Johnsson som redan tvingats tömma sitt bankfack i Nordea, tror däremot att han gott kan klara sig utan den säkerheten i framtiden:

– Ja, den nytta jag har haft av bankfacket är väl mest att jag har kunnat få litet ordning på viktiga papper och smycken och sådant.

Var ska du nu förvara de sakerna?

– Det får förstås bli där hemma, i madrassen i vanlig ordning, säger han.

Vapenskåp är ett alternativ

Samma problem får nu samtliga bankfackskunder vid Nordea i Gävle. Vad gör man av sitt guld och sin Picasso när banken inte längre står till tjänst med säker förvaring. För den som vare sig vill gräva ner sina skatter, köpa eget kassaskåp eller byta bank har bankdirektör Christer Svensson ett litet oväntat tips:

– Ja, det är ju många som är jägare och har vapen i Gävleområdet och då kanske man känner någon eller har en släkting som kan stå till tjänst.

Du menar att familjejuvelerna ska förvaras i vapenskåpet?

– Ja, där är säkert också för den här typen av värdesaker, säger Christer Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".