Arbetsförmedlingen. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Arbetsförmedlingen. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Färre nya jobb i Gävleborg än väntat

Arbetsförmedlingen: Det är inte samma skjuts
1:31 min

Det kommer skapas betydligt färre jobb i Gävleborg nästa år än vad Arbetsförmedlingen tidigare hade räknat med. Istället för 900 jobb blir det bara 50.

Så sent som i somras trodde Arbetsförmedlingen i Gävleborg att sysselsättningen nästa år skulle öka med 900 personer, men i dag säger de att det bara handlar om en ökning på 50 personer.

– Det beror på flera saker. En bidragande orsak är nedläggningar till exempel inom industrin och även inom företagstjänster som påverkar de siffrorna, så vi har fått ändra uppfattning helt enkelt, säger arbetsmarknadsanalytiker Bitte Lyrén.

Efter flera år av minskad arbetslöshet i länet ser 2015 ut bli året då arbetslösheten ligger helt still på 11,1 procent och det är högst i landet. 

Gävleborg är ett industrilän och beroende av export till andra Europeiska länder. Men flera länder som Tyskland och Frankrike går dåligt just nu och det påverkar också arbetsmarknaden i Gävleborg.

– Det är inte samma skjuts längre. Och därför så är man kanske mindre optimistisk nu inom industrin än vad man var i våras, säger Bitte Lyrén.

Men trots att prognoserna ser dystrare ut nu än för ett halvår sedan så tycker inte Arbetsförmedlingen att man ska bryta ihop och ge upp tanken på ett jobb.

– Det rör på sig i alla branscher. Även om inte sysselsättningen ökar så försvinner det flera tusen från sina arbetsplatser eftersom man byter arbete, går i pension eller börjar studera, säger Bitte Lyrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".