Chatarina Plomér, enhetschef på barn- och familjeenheten i Ljusdal. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Chatarina Plomér, enhetschef på barn- och familjeenheten i Ljusdal. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Stor omsättning av socialsekreterare i Gävleborg

Chatarina Plomér: Staten måste skjuta till pengar till kommunerna om de ska orka bära den här bördan
1:33 min

Socialsekreterare säger upp sig och kommunerna har svårt att rekrytera ny personal. Det är situationen på de flesta av länets socialtjänstenheter för barn och unga, visar en rundringning som P4 Gävleborg har gjort.

Redan efter två år säger många upp sig, säger Chatarina Plomér, chef på barn- och familjeeenheten i Ljusdal.

– Oftast har de fått jobba så hårt att de fått sömnsvårigheter och hela tiden känner sig jagade. De tycker inte att de har tillräckligt med tid för att göra ett bra jobb. De känner sig dåliga.

Vi har tidigare berättat att antalet ärenden till kommunernas socialtjänster som rör barn och unga har ökat rejält de senaste åren. Det tillsammans med ökade dokumentationskrav har gjort att arbetsbördan ibland blir ohållbar.

I Ockelbo och Nordanstig har man under vissa perioder i år fått gå kort på grund av rekryteringssvårigheterna. I Söderhamn har man bett pensionerade socialsekreterare komma tillbaka till jobbet för att täcka platserna ingen annan vill ta.

– Man tror att om jag bara jobbar lite hårdare, stannar kvar på jobbet lite längre eller går in och jobbar tidiga morgnar, jobbar på helger, alltid svarar i telefon så ska det lösa sig. Men vårt jobb är oändligt. Tänjer man på sig så får det konsekvenser, säger Chatarina Plomér.

Den socialsekreterare som arbetat längst tid på barn- och familjeenheten i Ljusdal anställdes 2012. Egentligen vill man att de som utreder barn och unga ska ha ett års yrkeserfarenhet, men det går inte att följa längre. Ibland har man tvingats ta in personer som inte ens gått färdigt utbildningen. Chatarina Plomér säger att något måste göras.

– Jag tror att staten måste skjuta till pengar till kommunerna så att kommunerna orkar bära den här bördan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".