Mineraljakten
1 av 2
Ove Fransson och Ragnar Lejemo får 10 000 kronor var för bästa fyndet i Gävleborg i Mineraljakten. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
Jan-Olov Arnbom
2 av 2
Jan-Olov Arnbom SGU är nöjd med fyndigheterna i Mineraljakten men inte att gruvbolagen backat ur. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio

Pris till mineraljägare

"Det gäller att leta och leta"
1:33 min

I dag delades priser ut i Mineraljakten som premierar personer som gjort intressanta mineralfynd i våra skogar.

Sammanlagt sex priser delades ut och det handlar om guld, koppar, silver och zink som kan vara brytvärt. Första pris i Gävleborg på tio tusen kronor gick till Ragnar Lejemo och Ove Fransson, Järvsö.

- Man ska ha tur, det gäller att leta och leta, säger Ragnar Lejemo.

Priser fick även Åke Lundkvist, Jädraås, Karl och Birigitta Linderoth, Harmånger respektive Hudiksvall, Stig Alexandersson, Kvarnböle och Christer Strömbom, Arbrå.

Mineraljakten delar ut allt mindre pengar bland annat på grund av att Boliden och LKAB inte anser sig ha råd och länsstyrelserna inte längre ekonomiskt stöder duktiga malmletare, enligt Jan-Olov Arnbom vid SGU, Sveriges Geologiska undersökningar.

Jan-Olov Arnbom på SGU anser att sådana här fynd är värdefulla:

- Det här är en liten pusselbit. Gruvbolagen är väldigt intresserad av sånt här, mineraljägarna går på ställen där gruvbolagen inte går och letar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".