Karin Holm spelar gammel-kersti i julkalendern om Ida Gavell Blumthal, Delsbostintan. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Karin Holm spelar gammel-kersti i julkalendern om Ida Gavell Blumthal, Delsbostintan. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Levande julkalender i Delsbo

Levande julkalender i Delsbo
1:06 min

I Delsbo spelas en julkalender upp med skådespelare och olika pjäser. I dagens lucka tio var det Delsbostinans tur att tolkas av skådespelarna. Cirka 500 personer har sett föreställningarna i julkalendern.

I Delsbo spelas en levande julkalender upp på olika platser.

I dagens lucka hittar vi Delsbostintan, Ida Gawell-Blomenthal, som i slutet av 1800-talet kom till Dellenbygden som ung för att konfirmeras, Karin Olsson är skådespelerska i pjäsen.

– Det är roligt, man försöker träna bort dialekten men nu fick jag ta fram den igen.

Birgitta Ederyd har skrivit manus till dagens avsnitt.

– Det här är Ida Gawell-Blomenthal, Delsbostintan, som varit ute på vallen. Hon var så intresserad att hon skrev böcker om detta, gamla historier med folktro och händelser av olika slag.

500 personer har sett föreställningen, cirka 60 personer är här i dag på Röda Korset i Delsbo.

Ingvor Västerström har sett åtta av tio föreställningar.

– Jag tycker att det är fantastiskt och jag vill ge en eloge till alla som jobbat med detta. jag har inte ord för att beskriva vilket fint jobb de gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".