Maria Jonsson, ordförande LRF Gävleborg. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Maria Jonsson, ordförande LRF Gävleborg. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Strandskyddsförslag ratas av LRF

LRF: Vi tycker att 100 meters strandskydd är fullt tillräckligt
1:34 min

Meningarna går isär om hur strandskyddet ska förändras i Gävleborg. I kväll har allmänheten chans att tycka till när Lantbrukarnas riksförbund och länsstyrelsen finns på plats i Bollnäs.

Flera kommuner, bland annat Bollnäs, Ljusdal och Hudiksvall vill att det utvidgade strandskyddet ska minskas för att främja landsbygdsutvecklingen.

Även LRF är kritiska till länsstyrelsens förslag.

– Vi tycker att 100 meters strandskydd är fullt tillräckligt. Vi måste ju försöka främja landsbygdsutvecklingen i Gävleborg. Då kan ett utvidgat strandskydd vara ett hinder, säger LRF Gävleborgs ordförande Maria Jonsson.

Generellt strandskydd gäller vid alla områden 100 meter från strandlinjen.
För 40 år sedan fattade man beslut om utvidgat strandskydd på flera platser i länet. Det är alltså de här bestämmelserna som länsstyrelserna på nytt tar ställning till.

Länsstyrelsen föreslår att det utvidgade strandskyddet kring Dalälven, Dellensjöarna, Ljusnan och Testeboån blir kvar. Också Voxnan ska omfattas.

Men LRF anser att länsstyrelsen varit allt för otydliga i sin argumentation. Peter Ståhl vid Länsstyrelsen Gävleborg håller inte med.

– Vi delar inte den kritiken eftersom det har gjorts ett betydligt noggrannare arbete den här gången än det gjordes förra gången. Det finns goda beskrivningar av de olika områdenas värden och det har refererats till olika rapporter.

Maria Jonsson vid LRF säger att länsstyrelsen borde fråga sig för vem man håller kvar vid det utvidgade strandskyddet.

– Det ska ju vara för att främja en landsbygdsutveckling och inte för att motverka en landsbygdsutveckling. Bland våra medlemmar är det många som har flera ben att stå på i sin verksamhet. Att till exempel ha en turistsatsning i sitt företag kan vara en möjlighet att fortsätta driva det företaget.

– Tittar vi också på lantbruken så kan ett utvidgat strandskydd sätta käppar i hjulet om man till exempel behöva komplettera med en byggnad eller så, säger Maria Jansson.

Innan årsskiftet fattar länsstyrelsen beslut om var utvidgat strandskydd ska gälla. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".