Det är ännu oklart hur styret i Gävle kommer att se ut för kommande mandatperiod. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio
Det är ännu oklart hur styret i Gävle kommer att se ut för kommande mandatperiod. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio

Fortsatt oklart hur Gävle ska styras

Jörgen Edsvik, S: Det är betydligt rörigare än förra mandatperioden
1:37 min

I dag har Gävle kommuns valberedning haft möte och där har man kommit fram till två alternativ för hur Gävle ska styras – ett borgerligt och ett rödgrönt.

– Det är betydligt rörigare än föregående mandatperioden men å andra sidan är det väljarnas utfall vi har att jobba efter, säger Jörgen Edsvik som är de rödgrönas alternativ till kommunstyrelsens ordförande.

Det är inte bara inom rikspolitiken som det är rörigt, även inom Gävle kommun är det ovisst in i det sista. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick tillsammans flest röster efter valet och därmed flest mandat i kommunfullmäktige.

De har dock inte tillräckligt för att kunna styra själva då de inte har någon egen majoritet.

Det är Sverigedemokraterna som har vågmästarrollen och de har inte bestämt sig för om de tänker rösta på en rödgrön ledning, med Jörgen Edsvik (S) som kommunstyrelsens ordförande, eller en borgerlig med Ingrid Källgren Sawela (M) i toppen.

Rickard Carlsson är gruppledare för Sverigedemokraterna i Gävle.

– Vi tittar på vad som är bäst för Gävle och vad som är bäst för våra väljare och hur vi bäst kan bedriva vår politik framöver, säger han.

På måndag smäller det. Då ska alla politiker i Gävle rösta på vem som ska leda kommunstyrelsen och de olika nämnderna. Då finns det en chans att Inger Källgren Sawela och de borgerliga partierna får administrera en rödgrön budget, något som Jörgen Edsvik tänker så här kring.

– Vi har försökt fila i kanterna så det finns en kompromissanda i budgetpolitiken. Det har naturligtvis Alliansen fångat upp att den rödgröna budgeten är ett försök att kompromissa kring politiken. Inger Källgren Sawela får själv bedöma om hon kan styra efter den eller inte om hon vinner på måndag, säger Jörgen Edsvik.

P4 Gävleborg har sökt Inger Källgren Sawela för en kommentar.

Fakta inför kommunfullmäktige i Gävle den 15 december

I dag är den sista dagen för att nominera kandidater till kommunlarådsplatser och nämndsordförande och under kommunfullmäktige på måndag avgörs vilka det blir.

Mandatfördelning:

S+MP+V=30 mandat
M+C+KD+FP=27 mandat
SD=8 mandat
Totalt=65 mandat

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".