Flera av ångloken kommer ursprungligen från vad som förr hette Dala-Ockelbo-Norrsundets järnväg. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
Arkivbild från tåghelgen i Jädraås. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

Kungligt stöd för renovering av ånglok

Rikard Johanson, ordförande: Det är helt avgörande
0:54 min

Jädraås-Tallås Järnväg får pengar till renoveringen av ångpannan på ett av loken i museisällskapets samling. 300 000 kronor kommer från stiftelsen Konung Gustav VI Adolfs fond.

Museisällskapet Jädraås-Tallås Järnväg får 300 000 kronor från stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur.

Det är pengar som ska gå till renovering av ångpannan på ett av loken och det är ett välkommet stöd berättar Rikard Johanson som är ordförande i museisällskapet.

– Det är helt avgörande för de här stora projekten som att renovera lok är inget vi klarar med de pengar vi får in när vi kör tåg på sommaren. De här stora projekten är vi helt beroende av att få stöd utifrån, säger Rikard Johanson som är ordförande för Jädraås-Tallås Järnväg.

Museisällskapet har bevarat två större ånglok som byggdes 1910 för att dra timmertåg på den smalspåriga banan från Linghed i Dalarna till Norrsundet. Hela renoveringen väntas att kosta minst 1,5 miljoner kronor.

Arbetet med att bevara loken är viktigt för att kunna berätta om hur folk reste och transporterade gods förr i tiden menar Rikard Johanson.

– Vi vill ju inte vara ett stillastående museum. Det är ju så att vi använder tågen och folk åker med för att uppleva hur det var att åka tåg en gång i världen och det förutsätter att sakerna fungerar också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".