Micke Lindblom håller inte med om kritiken mot maten på asylboendet. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Micke Lindblom håller inte med om kritiken mot maten på asylboendet. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Missnöjda asylsökande skapade tumult hos Polisen i Bollnäs

Missnöje på asylboende
1:56 min

I går uppstod tumult på polisstationen i Bollnäs när ett 50-tal asylboende framförde kritik mot förhållandena på asylboendet vid Stagården i Bollnäs. Den största kritiken gällde maten på boendet.

Tumult uppstod på polisstationen i Bollnäs under onsdagen då ett 50-tal asylboende tog sig dit efter att en person gripits för misshandel. Orsaken till det var ett större bråk tidigare under dagen på asylboendet vid Stagården i Bollnäs.

Enligt förundersökningsledare Andreas Hansemon kom de asylsökande inte till polisen för att försöka frita den gripne mannen utan för att framföra klagomål på boendet.

– Det framgick ganska snabbt att de hade åsikter om deras boende, att de fick för lite mat och diverse liknande frågor. Vi försökte förmedla att de måste vända sig till Migrationsverket för att få svar på, det är inget vi kan hjälpa dem med, säger Andreas Hansemon på polisen.

Det var under gårdagen som det uppstod ett bråk om maten på asylboendet Stagården i Bollnäs. En man ville ta med sig den till sitt rum för att äta den senare vilket inte är tillåtet på boendet.

I tumultet som då uppstod ska en asylsökand tagit strypgrepp på en person ur personalen, personen greps senare av polisen och är nu misstänkt för misshandel.

I dag när P4 Gävleborg besöker asylboendet är stämningen fortfarande spänd och flera av de boende här kommer fram till mig för att prata. En av dom är Filemon Yemane.

– Det finns många problem, men det störtsa är maten. Vi blir bara serverade ris och vi måste äta vid speciella tider. Och vi får inte ta med maten in på våra rum om vi vill äta senare, berättar Filemon Yemane.

Kritik framförs också från de asylboende om att de får för lite att äta. Micke Lindblom är en av delägarna till asylboendet och han håller inte alls med om att maten är dålig.

– Vi varvar mellan potatis, bulgur, pasta och ris. Pizza har vi också. Vi har varierad kost så att de får i sig från hela näringskedjan, menyn är noga utprövad.

Vad säger du om situationen?

– Jag är nästan lite chockad över att de blivit som det blivit.

Tror du att ni kan komma tillrätta med det här?

– Ja, det är klart. Vi får gnugga geniknölarna och försöka hitta på något bra så löser vi det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".