Repetition pågår! På Söderslottets förskola samlas alla fyra- och femåringar i en ring för att öva på luciasångerna. På måndag är det dags!
1 av 2
Repetition pågår! På Söderslottets förskola samlas alla fyra- och femåringar i en ring för att öva på luciasånger. På måndag är det dags!
I denna pampiga byggnad ligger Söderslottets förskola. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio.
2 av 2
I denna pampiga byggnad ligger Söderslottets förskola. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio.

Kunglig repetition inför Lucia

"Min favorit är 'tip tap'!"
4:29 min

På lördag är det Luciadagen, men först på måndag kommer barnen på Söderslottets förskola hålla sitt luciatåg.

På Söderslottets förskola har det repeterats luciasånger de senaste två veckorna, "tip tap" är en av de bästa, om barnen får välja. Luciatåget kommer utgöras av avdelningarna Gronken och Tornet och bildar tillsammans en kör på 73 barn mellan fyra och fem år.  

Barnskötaren Lena Vilenius förklarar att barnen själva får välja vad de vill klä ut sig till, man behöver inte ta hänsyn till om man är kille eller tjej.

– Det finns pojkar som är Lucia och det finns flickor som är pepparkaksgubbe, här får man vara det man själv vill, säger hon.

Hon upplever att föräldrarna är öppna inför den bestämmelsen och att hon hoppas att traditionen får fortsätta, då barnen uppskattar den mycket. 

Femåriga Isabelle går på Tornet och tycker det ska bli kul med Lucia.

– Jag kommer ha tomteklänning på mig och jag ska äta pepparkakor, knäck och glögg!, säger hon.

Fyraårige Ahoora går på Gronken och berättar att han har en massa julpynt hemma hos sig, mest tomtar. Han förklarar att han ska busa lite på julafton.

– Jag ska gömma mig när tomten kommer, säger han.

På måndagen gör "den kungliga kören" på Söderslottets förskola entré på innergården.

Lyssna på andra delen av besöket på förskolan!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".