Med alkohol bakom ratten kan det verkligen gå åt skogen, 263 rattfulla togs fast av polisen förra året. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
1 av 2
Med alkohol bakom ratten kan det verkligen gå åt skogen, 263 rattfulla togs fast av polisen förra året. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Erling Strandberg har blåst 3 gånger på 57år. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Erling Strandberg har blåst 3 gånger på 57år. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Stor kontrollvecka av rattfylla i länet

Stor kontroll av rattfylleri
1:33 min

Hudiksvallspolisen gör den här veckan stora satsningar mot rattfylla i länet, varje dag kontrolleras cirka 200 bilister. Utöver rattfylla fångas även andra felaktigheter i trafiken in av kontrollerna.

Den här veckan satsar polisen på extra många kontroller av nykterheten bland bilförare.

Få vill träda fram och berätta om hur det är att åka fast för rattfylleri. Sven är en av de som tidigare förlorat körkortet på grund av rattfylleri.

– Det är en enorm skam, ett straff som gör att man inte kan ta sig dit man ville. Jag var utan körkort i ett och ett halvt år. Jag hade en djup ångest över det hela.

I Gävleborg dömdes förra året 263 personer för rattfylla. Det är mindre än 2011 och 2012 men det gjordes också väsentligt färre kontroller. Ifjol 57 000 och två år tidigare 78 000, enligt BRÅ.

Hudiksvallspolisen kontrollerar cirka två hundra bilister per dag. Erling Strandberg är en av de som stoppas i kontrollen.

Hur många gånger har du blåst under dina 57 år som bilförare?

– Tre gånger, jag tycker att de har alldeles för få kontroller.

Massor av annat fastnar i nätet, det handlar om fel, körkort, ogiltiga släpvagnar, fel däck, trasiga lysen, trafikfarliga bilar med mera och många varnar för kontrollen av andra blinkande bilister.

– Det tycker vi inte om. Jag tror att gör det i viss mån i missförstånd för man tänker sig att man ska varna för en liten hastighetskontroll, men man glömmer bort alla rattfyllon, narkomaner och stulna bilar som också är på våra vägar och som vi inte får tag i därför att folk varnar.

Sven heter egentligen något annat.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".