Dan Eklund, butikschef, står framför montern med plockmat.
Dan Eklund, butikschef, står framför montern med plockmat.

Vanligare med mat på lösvikt

"Vi har handsprit åt kunderna"
1:40 min

Det blir allt vanligare att man kan köpa färdiglagad mat direkt i matvarubutiker, men det ställer samtidigt högre krav på hygienen i butiken. 

Butikschefen Dan Eklund menar att kunderna själva vill välja hur mycket de vill äta.

– Det är nog bara vi som har färdigmat som är lagad i butikskök, säger han.

Många butiker erbjuder i dag salladsbarer, men maten som lagas i Dan Eklunds butik är husmanskost tillredd i ett nybyggt kök med utrustning för flera miljoner.

Men mat som ligger framme i kantiner under dagen där kunder konstant går och plockar kan vara en risk för bakteriespridning. Men Dan Eklund och hans personal har rutiner som håller det hygieniskt. 

– Vi har handsprit åt kunderna och så ser vi till att byta besticken och kantinerna om de ser lortiga ut, säger han.

Liselott Enholm är en av kockarna som dagligen hanterar maten, hon vet också hur man ska sköta hygienen.

–Vi serverar maten i små kantiner så vi kan byta ofta och att det inte hinner vara så mycket folk som plockar, säger hon.

Kommunens livsmedelsinspektion har ingenting att säga till om, de har regelbundna kollar och har inte fått in några klagomål.

Men är lösviktsmat en bra idé? Kunden Karin plockar på sig från dagens meny som är kalops.

– Om alternativet är att köpa nån macka eller så, så känns det här som en mer riktig lunch att kunna plocka fritt. Samtidigt vet jag ju att det är bättre att laga själv hemma, men livet ser ju inte alltid ut så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".