Sara Hector i Sölden. Foto: Pontus Lundahl/TT
Sara Hector i Sölden. Foto: Pontus Lundahl/TT
Alpint

Hemmafördel för svenska åkarna

Svenska chanser under världscuptävlingarna i Åre
0:56 min

I helgen körs alpina tävlingar i Åre. Såväl damerna som herrarna är på plats för att köra storslalom i dag och slalom lördag/söndag.

När det gäller storslalom har de svenska herrarna kört ganska dåligt förutom Kalle Lindh som överaskade stort i premiären i Sölden med tredje snabbaste tid i andra åket och en fjortondeplats till slut. Han fixade sitt livs första världscuppoäng trots startnummer 40.

I damernas storslalom har fjolårets cuptvåa Jessica Lindell-Vikarby inte alls fått åkningen att stämma - istället har Sara Hector klivit fram med en elfte och en sextondeplats. 22-åriga Sara har redan varit med i världscupen i fem år - kanske kommer det definitiva genombrottet i år?

I slalomen har Frida Hansdotter inlett strålande bra och leder slalomcupen efter två raka andraplatser – hon är ända åkare som åkt riktigt bra i båda tävlingarna.

På herrsidan har bara en världscupslalom körts - ingen svensk var i Levi med och slogs om segern. Jens Byggmark, som är tillbaka efgter ett års frånvaro på grund av en korsbandsskada körde ur.

Två mindre tävlingar i USA förra veckan gav samma resultat - ingen vidare start på återkomsten för Byggmark.

Enligt den svenske damtränaren Fredrik Steinwall är det väldigt bra för åkarna att få en tidig tävling på hemmaplan - en chans att skapa självförtroende. Och de svenska tjejerna har verkligen åkt lysande i Åre de senaste tävlingarna.

Senast i mars blev de bästa svenskorna tvåa, tre och fyra - tävlingen innan tvåa och fyra - Frida Hansdotter söker förklaring.

När såväl damerna som herrarna idag kör världscupstorslalom här i Åre blir det väldigt spännande att se vad Sara Hector kan prestera. 22-åringen från Sandviken har redan varit med i världscupen i fem år - men hon väntar på sitt definitiva genombrott.

Kanske kommer det i år. Hon har inlett storlalomsäsongen riktigt bra och ligger tia efter två tävlingar. Elva och sextonde hittills har givit självförtroende - i premiären var hon faktiskt näst snabbast.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".