För andra året i rad ska Sara Berglund fixa ett veganskt julbord, vilket betyder att det inte innehåller något från djurriket. Enklare än en kan tro, menar hon.
För andra året i rad ska Sara Berglund fixa ett veganskt julbord, vilket betyder att det inte innehåller något från djurriket. Enklare än en kan tro, menar hon. Foto: Cassandra Alm/SR

Jul utan djur – Sara Berglund tipsar

Så lagar du Aubergin-sill!
0:42 min

Sillen är ett måste, ingen jul utan köttbullar och julskinkan tycks nästan vara helig. Eller? Att få till julkänslan på julbordet utan djur är enklare än många kanske tror.

Just nu går säkert många i julbordstankar. Vad ska finnas med i år, måste vi göra så mycket rödkål och kan vi inte skippa doppet i grytan som ändå ingen äter?

I tider då allt fler väljer att skippa köttet och låta grönsaksbaserade rätter pryda tallriken, hittar såklart den vegetariska och veganska maten även till julbordet. Sara Berglund är vegan och ska i år fixa julmat utan djur för andra gången. Och helt ärligt - det verkar inte särskilt krångligt.

– Jag vill att det ska kännas som att det verkligen är ett julbord. Jag tycker ju kött är gott och väljer därför grejer som påminner om kött och känns traditionellt juliga, säger Sara.

Hon tycker att det allra enklaste är att utgå från den traditionella julmaten, och byta ut kött och mejeriprodukter mot växtbaserade. Här nedan är några enkla tips för att få till julkänslan på maten. 

Istället för kött!

Julskinka - finns "låtsasskinka" i många matbutiker som är baserade på soyaprotein och vetegluten. Griljera med senap, ströbröd och nejlikor.

Köttbullar och prinskorv - finns vegetariska färdiga alternativ av soya eller svamp.

Janssons frestelse - använd soya- eller havremjölk och grädde samt vegetabiliskt margarin. Byt ut ansjovisen mot oliver för sälta.

Knäck och annat godis - byt ut grädde och mjölk mot soya- eller havrebaserade produkter. Välj choklad utan mjölk.

Risgrynsgröt - koka risgrynen med havremjölk och kokosmjölk.

Revbensspjäll - seitan-"deg" med en kanelstång i som ger julig smak och agerar ben/hållare. Krydda degen med juliga kryddor.

Auberginesill - skär auberginen i bitar, salta ur och lägg in i valfri sillinläggning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".