Försäkringskassan
Foto: Jessica Gow/TT.

2 600 har utförsäkrats i länet

Sari Vesa: "Så här kan man inte behandla folk"
1:21 min

2 600 personer har utförsäkrats från sjukförsäkringen i Gävleborg sedan Alliansregeringen införde reglerna om ett tak.

Socialdemokraterna ville ta bort taket, men lyckades inte med det när deras budget inte röstades igenom i riksdagen. Men socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tänker fortsätta att driva den här frågan.

– Det är en otroligt viktig fråga, vi måste ha en mänsklig sjukförsäkring, säger hon.

Det var 2008 som Allians-regeringen införde ett tak i sjukförsäkringen. Något som innebär att man inte kan få sjukpenning i mer än två och ett halvt år.

Efter det måste man delta i en arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Det här är något som Sari Vesa tycker är fel, hon har själv varit sjukskriven efter att hon skadat sin högerhand.

– Så här kan man inte behandla folk. Folk som vill jobba och som har jobbat hela sitt liv. Jag vill inte sitta hemma men jag kan inte jobba, säger hon.

Lotta Finstorp som är riksdagsledamot för Moderaterna säger att taket infördes för att fler skulle komma ut i jobb, men hon kan tänka sig att vissa regler ändras.

– De som har blivit oförsäkrade måste man hitta ett skydd och stöd för, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".