Renate Wallén bland fågelfrön.
Renate Wallén bland fågelfrön. Foto Joacim Lindwall / SR Gävleborg

Fågelfrön säljer som aldrig förr

Renate Wallén, butikschef: "Det är inne just nu"
1:34 min

Matar du småfåglar? Då är du inte ensam. På fem år har försäljningen av fågelfrön fördubblats och hittills i år har det sålts 50 ton på Granngården i Gävle, säger butikschefen Renate Wallén.

– Sen jag började för fem år sedan så har vi ökat försäljningen med 100 procent. Folk är så medvetna och tycker det är trevligt med fåglar i trädgården, det är inne nu kan man säga, berättar Renate Wallén.

Mitt bland alla solrosfrön, talgbollar och jordnötter finns Anna Sjöberg från Gävle som är en av de som brukar mata fåglar.

– Jag tycker det är underbart. Man ser olika fågelsorter utanför fönstret, det är jättehärligt, säger hon.

Har du någon favoritfågel?

– Pilfink, de är väldigt förekommande också. Annars är det så klart domherrar om man ser några sådana så här års, säger Anna Sjöberg.

Allra vanligast är det kanske att mata fåglar på vintern men enligt Renate Wallén så är det minst lika viktigt att mata på sommaren.

– Har man en gång vant fåglarna att det finns mat i trädgården så förväntar de sig att det finns där även sommartid, säger hon.

Enligt Anna Sjöberg är det dock inte de vanliga fågelfröna som brukar dra mest fåglar utan något helt annat.

– Någon granne brukar köra med gröt så hon får mycket fåglar på det, säger Anna Sjöberg. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".