Sjukhuskorridor. Foto: Bertil Ericson/TT
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/TT
Sjuksköterskorna Sandra Englund och Veronica Wester i en av korridorerna på Hudiksvalls sjukhus. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
2 av 2
Sjuksköterskorna Sandra Englund och Veronica Wester har arbetat sex respektive nio år på Hudiksvalls sjukhus. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Överbeläggningarna i Gävleborg värst i landet

Sjuksköterska: Man behandlar patienterna som djur
1:49 min

Överbeläggningarna på Gävleborgs sjukhus är tillsammans med Västmanland de värsta i hela landet. Och läget är ännu värre än förra året, visar statistik från Sveriges kommuner och landsting.

På Hudiksvalls sjukhus har det i år varit i snitt 8 överbeläggningar per 100 vårdplatser. Sjuksköterskan Veronica Wester arbetar på ortopedavdelningen.

– Det finns inget val, det finns ingen plats. Vi kan inte trolla fram ett rum. Det är tragiskt. Man behandlar patienterna som djur.

På nätterna står sängar uppradade under påslagna lysrör. Ljud hörs från sjuksköterskor som passerar och någon skriker att hen behöver kissa. Personalen hjälper till med bäcken bakom en tunn skärmvägg eftersom vägen till närmaste toalett är lång.

På landstingets tre sjukhus i Bollnäs, Hudiksvall och Gävle har det mellan januari och oktober i år varit över 8000 överbeläggningar. Läget är värre än förra året och det är Hudiksvalls sjukhus som har störst problem.

– Det finns ingen sekretess. De finns ingen patient som har någon integritet. Vi får göra allting i korridoren, allt från att ligga på bäcken till att ha inkomstsamtal. Då kanske de inte berättar allt eftersom det finns fler som lyssnar. Det är kaos, säger Veronica Wester.

Brand- och utrymningsvägar blockeras. Sängarna saknar larmknappar. Och personalstyrkan är oftast densamma som om det inte funnits några extra sängar i korridorerna.

Veronica Westers kollega Sandra Englund säger att orsaken egentligen är ganska enkel.

– Det är för få sängplatser och för lite personal.

Vad säger cheferna om det här?

– De vet om problemet. Det har de alltid gjort. Det har ju sett likadant ut väldigt länge. Men på något vis känns det som att vi bara ska acceptera att det kommer överbeläggningar även om ingen vill det, säger Sandra Englund.

– Man får koncentrera sig på att smärtlindra och så får man ta bort vissa saker som man inte hinner med. Det är många gånger som man gått hem från jobbet och känner att man inte hunnit med alla patienter som man velat, säger Veronica Wester.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".