Mellanljusnan i Ljusdals kommun föreslås bli naturreservat. Foto: länsstyrelsen
1 av 2
Mellanljusnan i Ljusdals kommun föreslås bli naturreservat. Foto: länsstyrelsen
Reservatet innefattar både skog och älv. Foto: länsstyrelsen
2 av 2
Reservatet innefattar både skog och älv. Foto: länsstyrelsen

Bombmurklan får en fristad

Helena Persson: Området är unikt
1:32 min

Flodpärlmussla och bombmurkla är bara två av många rara arter som nu får en fristad i Ljusnans dalgång. Inte mindre än 1042 hektar värdefull natur ska avsättas vid Gävleborgs senaste reservatsbildning "Mellanljusnan" längs älvens sträckning mellan Färila och Laforsen.

Det nya reservatet som enligt länsstyrelsen förslag ska klubbas igenom vid årsskiftet blir alltså rejält stort och bjuder också på en hel rad unika egenskaper. Det hävdar Helena Persson, handläggare vid länsstyrelsens naturskyddsenhet:

– Ja, det är ett av de finaste naturvårdsobjekt som har här i Gävleborg. Det innefattar både fina skogar och våtmarker och goda möjligheter till friluftsliv, säger hon.

 Förutom nya möjligheter till friluftsliv och ökad turism, är alltså ett naturreservat viktigt i området också för att skydda flera utrotningshotade arter, bland annat flodpärlmusslan och svampen bombmurklan.

– Ja, den här typen av områden har stor betydelse för de arterna, bekräftar Helena Persson.

Beslutet är inte klubbat 

Just nu är förslaget på remiss, alltså att planen är öppet för kritik och vidare förslag fram till den 23 december. Men själva arbetet med naturreservatet har pågått mycket längre än så. Ända sedan slutet av 90-talet har arbetet planerats och förhandlats fram, det största förhindret är just att många äger mark runt om naturreservatet. Det säger Martina Kluge som även hon deltagit i länsstyrelsen handläggning av ärendet:

– Eftersom reservatet är så stort har mycket tid gått åt för att lösa markfrågorna med de boende i området. Det är väldigt många som berörs, så det arbetet har också pågått i många år, berättar hon.

Avverkning förhindras 

Markägarna får plötsligt många regler att förhålla sig till och trots att många konflikter är lösta finns det alltid de som motsätter sig vad de tycker är en inskränkning på deras ägor. Naturreservat betyder begränsat skogsbruk, vilket många markägare i området faktiskt påverkas av. 

– Det mesta av skogen ska helt enkelt orörd stå kvar. Det betyder att vi får erbjuda ekonomisk kompensation till skogsägarna, konstaterar Helena Persson.

Oliver Bergman
oliver.bergman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".