Landstingets Hälso- och sjukvårdsrådgivare Jan-Olov Strandell. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Landstingets Hälso- och sjukvårdsrådgivare Jan-Olov Strandell. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Gävleborgs sjukvård allt sämre

Jan-Olov Strandell: Man kan inte vara nöjd med 18:e plats.
1:51 min

Gävleborgs landsting halkar efter i landstingens tävlan om bästa sjukvårdskvalitet. Av landets 21 landsting hamnar Gävleborg 18:e plats, två placeringar sämre än i fjol.

Det är inget bra resultat säger Landstingets hälso- och sjukvårdsrådgivare Jan-Olov Strandell, tidigare sjukhuschef i Bollnäs:

– Nej, man kan ju inte vara nöjd med att komma på 18:e plats i en sådan här jämförelse. Samtidigt vet vi att det inte är särskilt belysande att slå samman en så stor mängd mätningar till en enda siffra. Det säger inte så mycket om vad Sjukvården i Gävleborg kan åstadkomma, säger han.

Andra är bättre  

Enligt mätningen är nästan alla landsting är bättre än Landstinget Gävleborg, men det betyder inte att Gävleborg är dåligt, menar Jan-Olov Strandell. Exemplen på det är många:

– Vi kan peka på hjärtsjukvården där Gävleborg ligger långt framme, vi har en väl fungerande strokevård och även gynekologin är ett framstående sjukvårdsområde i Gävleborg. Det är vad jag i första hand vill lyfta fram som exempel, säger Jan-Olov Strandell.

Flera jumboplatser 

Men det finns sorgebarn också. Landstinget Gävleborg har exempelvis högst överbeläggning i landet, gravida kvinnor snusar och röker mer än riksgenomsnittet, männen har Sveriges tredje lägsta medellivslängd och femårsöverlevnaden i cancer är den överlägset lägsta i landet.

Men sådana mått säger mer om patienterna än om vårdkvaliteten, anser Jan-Olov Strandell:

– Vi har levnadsförhållanden i Gävleborg som är litet annorlunda än i landsting som har bättre siffror än vi, när det gäller de bristerna.

 På vilket sätt är Gävleborgarna annorlunda?

– Just det faktum att utbildningsnivån är ganska låg. Det betyder att man inte blir lika följsam som på andra håll, till de råd och behandlingar man får inom sjukvården. Det leder kanske till att man inte lever lika länge som man gör i andra län, säger Jan-Olov Strandell.

Många tvivlar på vården 

Samtidigt hamnar Gävleborgarnas betyg på sjukhusvården i botten i undersökningen. Länsinvånarnas förtroende för vården är enligt undersökningen lågt. Britt-Marie Swing som i fyra månader bollats mellan Hälsocentralen Delsbo och Akuten i Hudiksvall utan att för den skull få ordning på sina magproblem, är bara en av många som förlorat förtroende för vården:

 – Ja, det börjar verkligen att bli naggat i kanten! Första besöket på akuten tog nio timmar, andra gång åtta timmar, tredje gången tre timmar och den senaste gången blev jag hemskickad direkt, berättar hon.

Haltande patientservice 

Och enligt Hälso- och sjukvårdsrådgivare Jan Olov Strandell har Britt-Marie Swings fog för sin kritik. Landstinget Gävleborg gör inte alltid det som är bäst för patienten. 

– Vi är egentligen dåliga på att ge våra patienter service. Det är sällan något bekymmer med de rena vårdåtgärderna, däremot har vi svårt att få vården att fungera som en ur patientens synvinkel obruten vårdkedja, konstaterar han.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".