Jonas Sonneryd som har två barn i en förskola i Bollnäs oroas över de sparförslag som finns för skolan och barnomsorgen i kommunen. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio.
Jonas Sonneryd, som har två barn i en förskola i Bollnäs, oroas över de sparförslag som finns för skolan och barnomsorgen i kommunen. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio.

Manifestation mot neddragningar inom skolan i Bollnäs

Jonas Sonneryd, förälder: Vi tänker inte acceptera neddragningar närmast barnen
1:37 min

För att protestera mot de sparförslag som finns för att komma tillrätta med barn- och utbildningsnämndens underskott i Bollnäs kommun, anordnas på tisdagskväll en tyst manifestation. 

Trots att kommunfullmäktige under måndagskvällens möte beslutade att barn- och utbildningsnämnden får en utökad budget med 11 miljoner kronor till nästa år, står nämnden inför stora besparingar.

– Fortfarande har barn- och utbildningsnämnden ett väldigt digert arbete framför sig. Det är mycket pengar de ska spara. Vi vill med manifestationen visa att vi inte tänker acceptera besparingar som påverkar barnen, säger Jonas Sonneryd en av föräldrarna som dragit i gång manifestationen.

Under måndagskvällens kommunfullmäktigemöte i Bollnäs beslutade en majoritet att barn- och utbildningsnämnden ska få en utökad budget med 11 miljoner kronor nästa år.

Trots det kommer nämnden behöva göra besparingar på omkring 21 miljoner kronor för att få en budget i balans. Jan Lahenkorva är barn- och utbildningsnämndens ordförande och han kan i dag inte säga vilka neddragningarna som kommer genomföras.

– Vi måste analysera det här innan jag vågar säga något mer konkret. Det viktiga nu är att vi inte behöver spara på förskole- och grundskolepengen. Övriga besparingar får vi titta på men barnen klarar sig ganska bra, hävdar Jan Lahenkorva.

Några av de andra förslag på besparingar som finns är till exempel att avveckla både Dag och natt och allergiförskolan samt att stänga öppna förskolan. Det är något som föräldrarna kommer manifestera mot i kväll.

Att förskole- och grundskolepengen troligtvis inte kommer sänkas är något de inte riktigt vågar hoppas på än.

– Det låter ju jättebra men inga beslut är tagna än. Det är ju en av de grejer vi verkligen inte vill att de ska röra. Därför kommer vi manifestera, säger föräldern Jonas Sonneryd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".