Han är korthårig.
1 av 2
Kent Ekeroth är politiker för Sverigedemokraterna och han är med i riksdagen. Foto: TT.
Cherstin Hansson anmäler en motion från SD till Diskrimineringsombudsmannen.
2 av 2
Cherstin Hansson anmäler en motion från SD till Diskrimineringsombudsmannen. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio

SD-förslag anmäls av lärare i Gävle

Cherstin Hansson, lärare: Skulle vara fruktansvärt om vi fick något sådant
1:33 min

Sverigedemokraten Kent Ekeroth vill det ska bli möjligt att föra statistik över fångar som har föräldrar födda utomlands. Nu har högskoleläraren Cherstin Hansson i Gävle anmält förslaget till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Det vore alldeles fruktansvärt. Man kan inte utgå från att kriminalitet och invandrarskap har ett samband, så enkelt är det inte. Skulle vi få ett sådant register, fruktansvärt skulle det vara, säger Cherstin Hansson.

Förslaget kommer från Sverigedemokraten Kent Ekeroth och har skickats in som en motion till Riksdagen. Förslaget är att Kriminalvården ska kunna föra statistik över fångar vars föräldrar är födda utanför Sverige.

Martin Kinnunen är pressansvarig hos Sverigedemokraterna och han tycker det är märkligt att motionen har blivit anmäld.

– Det är bara trams, man kan inte anmäla riksdagsmotioner till diskrimineringsombudsmannen. Det är mycket märkligt, säger han.

Enligt Martin Kinnunen är det relevant att få fram så mycket statistik som det bara går och han ser inga problem med att föra en sådan statistik över fångar. Han menar också att liknande statistik redan förs inom bland annat arbetsmarknaden.

– Varför ska man få föra sådan statistik på arbetsmarknadsområdet men inte på kriminalvårdsområdet, det är mycket märkligt, säger Martin Kinnunen.

Cherstin Hansson som har anmält motionen är dock av en helt annan åsikt.

– Kan riksdagen sitta och skapa handlingar där man uppenbarligen diskriminerar så många människor i text. Är det okej, det är det jag vill veta vad DO tycker, säger Cherstin Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".