Lillemor Fahlström Högberg och Marie Svensson har lagat soppa som de åker runt och delar ut till tiggare som sitter utanför affärer i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Lillemor Fahlström Högberg och Marie Svensson har lagat soppa som de åker runt och delar ut till tiggare som sitter utanför affärer i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Ger soppa till tiggare i Bollnäs

Marie Svensson: Man kanske kan åka runt med soppa istället för soppkök
1:33 min

I Bollnäs har en grupp kvinnor börjat koka soppa och delar ut åt de som sitter utanför affärerna och tigger. För ett par veckor sen kläckte Marie Svensson idén när det började bli kallare.

Vid ingången till matbutiken sitter en kvinna ihopkrupen med en pappersmugg bredvid sig i den ligger några blanka kronor.

Marie Svensson och Lillemor Fahlström Högberg går med bestämda steg mot kvinnan och erbjuder henne en mugg med varm soppa.

– Do you want some soup? It´s warm. säger Marie Svensson och räcker över en mugg till kvinnan som tacksamt tar emot.

För närvarande finns det planer på att laga soppa två-tre gånger varje vecka och dela ut till tiggarna som sitter utanför affärer.  Det beror lite på hur många som kan ställa upp.

Just den här dagen har åtta tiggare erbjudits soppa och alla har tacksamt tagit emot.

– En del blir lite misstänksamma men de flesta blir jätteglada, säger Lillemor Fahlström Högberg.

Hur pratar ni med dem för de förstår väl ingen svenska?

– Nej jag frågar på engelska och visar muggen och endel kan lite engelska, säger Lillemor Fahström Högberg.

Hur länge kommer ni att hålla på tror ni?

– Så länge som de sitter här och så länge vi har tid. Men det är klart det är bra om fler vill delta. Vill man vara med och bidra så har vi ju den här facebookgruppen Bollnäs för alla, säger Marie Svensson.

– Om de är kvar här i vinter så håller vi på hela tiden. Absolut! säger Lillemor Fahlström Högberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".