Tommy Heselius hjälpte en tiggare med pengar och mat på valbo köpcentrum, då blev han tillrättavisad av en dam som sa att han inte skulle hjälpa tiggare. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio
Tommy Heselius hjälpte en tiggare med pengar och mat på valbo köpcentrum, då blev han tillrättavisad av en dam som sa att han inte skulle hjälpa tiggare. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio

Gav pengar och mat till tiggare – blev uppmanad att sluta

"En välklädd dam kommer fram till mig och säger till mig att inte hjälpa dem"
1:51 min

När Tommy Heselius gav pengar och mat till en tiggare vid Valbo köpcentrum närmade sig en kvinna som sa åt honom att inte hjälpa tiggare. "De förfular vårt land", sa kvinnan.

Hör hela intervjun längst ned i artikeln.

När Tommy Heselius skulle veckohandla en fredag utanför Valbo köpcentrum gav han, i vanlig ordning, en slant till en tiggare som satt utanför butikerna.

Väl inne i butiken köpte Tommy Heselius mat som han gav till tiggaren utanför butiken. Tommy Heselius bytte några ord på engelska med tiggaren och gick därefter till sin bil för att lämna Valbo.

När han sedan reser sig och går med vagnen mot bilen så kommer en välklädd dam fram och säger åt honom att inte hjälpa tiggare, hon säger att de förfular landet. Det rinner till av ilska men Tommy Heselius samlar sig och går vidare till bilen.

Tommy Heselius blir så upprörd av händelsen att han skrev av sig genom en insändare i Gefle Dagblad. Reaktionerna på insändaren har blivit stor och många medier har intresserat sig för händelsen. Han har också fått många meddelanden på Facebook, några trevliga och några otrevliga.

– Jag tror att det finns tre läger. Det är de som hatar och är rädda för detta, de som ser ner på de svaga i samhället. Sedan finns det sådana som mig själv, som ställer upp på tiggarna tills vi får en permanent lösning för så här kan det ju inte fortgå. Och så finns det de som är mitt emellan som inte direkt tar ställning för vare sig det ena eller andra, säger Tommy Heselius.

Varför tror du att kvinnan som kom fram till dig reagerade som hon gjorde?

– Jag tror faktiskt att många människor i samhället i dag föraktar det svaga i samhället. Vi blir så egocentriska och narcissistiska, då blir det här per automatik något som man tycker förfular och man avskyr det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".