Foto: Mons Brunius /TT.
Det behövs mer fiber i länet. Foto: Mons Brunius /TT.

Brist på snabbt bredband i Gävleborg hindrar näringslivet

"Man borde ha hunnit längre idag"
1:51 min

Mindre än hälften av alla i Gävleborg har tillgång till ett tillräckligt utbyggt bredband.

Enligt regeringens mål ska de allra flesta svenskar ha tillgång till 100 megabit/sekund (MB/S) för att man ska kunna använda alla tjänster, men i Gävleborg har bara 45 procent tillgång till det.

– För vissa företag som vill bygga säkerhet med kameraövervakning så är ju det ett uppenbart problem att kommunicera om man inte har bredband, säger Gösta Bergström som har sitt företag i Ludvika i Bergslagen.

Han hör ofta om behovet av bredband, för en del företag skulle det vara avgörande för fortlevnad eller etablering att kunna sända och ta emot stora mängder data. Det här är en utveckling som går alldeles för långsamt i stora delar av Mellansverige, bland annat  Gävleborg, menar Gösta Bergström.

– Med tanke på den teknikutveckling som man ändå har känt till under lång tid vad det gäller fiber, borde man hunnit längre idag, det tycker jag, menar Gösta Bergström, Företagarna.

Regeringens mål är att 90 procent av landet ska ha tillgång 100 MB/s år 2020 och för det behövs det fiber nedgrävt i backen. Patrik Sandgren är projektledare på regeringens Bredbandsforum och menar att en del län i början satsade på annan teknik än nedgrävt fiberbredband, något som i backspegeln blev fel.

– Där man satsade på att bygga vidare på det kopparbaserade telenätet nådde man en ganska snabb utbyggnad till många för en ganska så billig penning. Men de investeringarna är inte lika mycket värda i nuläget, utan där måste man börja om och bygga en fiberinfrastruktur, säger Patrik Sandberg.

Takten på bredbandsutbyggnad med just fiber har dock ökat på senare år i Sverige, berättar Patrik Sandgren. Modellen som visat sig framgångsrik utanför de stora tätorterna är att engagera byalagen att gräva till närmaste knutpunkt.

– Det är byborna själva som står för en del av de här grävkostnaderna, bjuder varandra på markinträdesavgifter och leder de här projekten. Det har visat sig vara en väldigt effektiv metod för att snabbt nå ut med bra bredband på landsbygden, förklarar Patrik Sandberg.

Fotnot: Sifforna på bredbandsutbyggnaden kommer från Post- och telestyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".