Vargjakt
Två vargar som sköts under vargjakt 2011 utanför Hofors vid sjön Hinsan. Foto: Lars Pehrson/TT.

Sverige struntar i EU-lag för att kunna skjuta varg i vinter

Professor: "Så här kan man inte göra"
1:14 min

Nästa års licensjakt på varg kommer bli den mest omfattande hittills. Men ingen varg får skjutas i Gävleborg.

Totalt får 44 vargar skjutas i vinter, det trots att Kammarrätten nyss underkände den senaste jakten 2013.

Enligt Jan Darpö som är professor i miljörätt vid Uppsala universitet är det uppseendeväckande att Sverige kringgår EU-lagstiftning för att vargjakten ska vara möjlig.

– Det här är anmärkningsvärt. Det väcker återklang i Europa att ett av de medlemsländer som brukar vara duktigast i klassen agerar på det här sättet, säger han.

Vid 2013 års vargjakt fick max 16 vargar skjutas i landet. Men jakten stoppades redan efter att tre vargar skjutits eftersom den överklagats till domstol.

Nu har jakten utformats på ett sådant sätt att den inte kan stoppas via domstol, och det har EU-komissionen reagerat starkt på, säger Jan Darpö.

– Så här kan man inte göra. Miljöorganisationerna liksom andra som företräder EU-rättsligt skyddande intressen måste ha möjlighet att ifrågasätta administrativa beslut i domstol för att på det sättet göra det möjligt för EU-domstolen att uttala sig, säger Jan Darpö.

EU-kommissionen driver redan två överträdelseärenden mot Sverige gällande vargjakten, och det kan få konsekvenser, säger Jan Darpö.

– Om de inte blir nöjda i det långa loppet med utvecklingen i Sverige så kommer dom att stämma Sverige som medlemsland, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".