Frida Karlsson med sonen Svante
Inspiration i matlagningen och att barnen får prova nya smaker. Det är ett par av anledningarna till att Frida Karlssons familj i Valbo har valt att prenumerera på färdigkomponerade matkassar. Foto: Mikael Sanner/Sveriges Radio

Matkasse till dörren underlättar livspusslet

1:45 min

Matkassar med färdiga middagsrecept hem till dörren har för många länsbor blivit en hjälp i livspusslet. Gästrikefamiljer kan välja mellan flera leverantörer, i Hälsingland är utbudet mindre.

På bara ett par år har ordet "Matkasse" fått en helt ny innebörd för många konsumenter. Nu finns möjligheten att prenumerera på matkassar med ingredienser och recept för flera middagar. Det innebär att ett bud levererar matkassar fyllda med råvaror till ytterdörren, och i någon kasse ligger också veckans recept.

Frida Karlsson med familj i Valbo har valt att få hem en matkasse med tre middagar varannan vecka.

– Det är som julafton varje gång! Jag tycker det är fantastiskt kul att få recepten och den här stora, fyllda kassen med grönsaker som svämmar över. Ibland får vi ingredienser som man knappt har hört talas om förut, berättar Frida Karlsson.

Hon är medveten om att det skulle bli billigare att själv åka till affären och köpa samma produkter, och ibland blir de olika momenten i tillagningen lite väl många. Men hon värdesätter hjälpen med variation i matlagningen till vardags.

– Man fastnar lätt i köttfärs och falukorv, och inget fel med det. Men jag tycker absolut att barn ska få växa upp med en massa olika kryddor, spiskummin och curry och alla möjliga smaker. Från början tyckte barnen kanske att det var lite märkligt, men nu äter de i stort sett allt, och det tycker jag är fantastiskt, säger Frida Karlsson.

Matkassar till dörren inte möjligt för alla länsbor

P4 Gävleborg har varit i kontakt med fem av de största leverantörerna av färdigkomponerade middagskassar i länet. Vår kartläggning visar att Linas Matkasse levererar till dörr i större delen av länet.

Middagsfrid och City Gross levererar enbart till hushåll i Gästrikland. Ica har handlare utspridda över länet som erbjuder färdigpackade matkassar med recept att hämta själv i butik, bara i Sandviken erbjuds utkörning.

Coop har ett liknande koncept, och där erbjuds färdigpackade matkassar i alla butiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista