Roland Laurin,ordförande SPI Välfärden i Söderhamn. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
1 av 2
Roland Laurin,ordförande SPI Välfärden i Söderhamn. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Kenneth Thuring, Sverigedemokraterna Söderhamn. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 2
Kenneth Thuring, Sverigedemokraterna Söderhamn. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Röstades fram i SPI Välfärden – gick över till SD

"Det var helt oväntat och det blev ju en chock för alla"
2:07 min

I går kväll fick kommunfullmäktige i Söderhamn en politisk vilde, det var Birgitta Hübinette som lämnade SPI Välfärden och gick över till Sverigedemokraterna. Därmed blir Sverigedemokraterna det största oppositionsblocket.

I går kväll utspelade sig ett dramatiskt kommunfullmäktige i Söderhamn, när Birgitta Hübinette plötsligt lämnade SPI Välfärden för att gå över till Sverigedemokraterna.

– En kvart före kommer valberednings ordförande in, alldeles blek i ansiktet, och berättar att Birgitta Hübinette ska gå över till SD i kväll. Det var helt oväntat och det blev ju en chock för alla, säger Birgitta Hübinettes före detta partikollega i SPI, Roland Laurin.

En kvart innan årets sista kommunfullmäktige skulle starta, där nämnder och styrelser skulle utses, kom Birgitta Hübinette med beskedet att hon lämnar SPI välfärden går över till Sverigedemokraterna. Därmed blir Sverigedemokraterna det största oppositionsblocket.

Centerpartiets Magnus Svensson, som därmed kunnat förlora oppositionsrådsposten, räddades av majoriteten, som brukligt brukar lägga ner sina röster i utnämnandet av oppositionens ledare.

Roland Laurin går nu miste om sin plats i kommunstyrelsen. Han säger att Birgitta Hübinette redan innan valet i september verkat osäker vilket parti hon egentligen stod bakom och att hon uttryckt funderingar på Sverigedemokraterna.

– Hon sa en gång när vi skulle till med valarbetet att hon inte visste vad hon skulle rösta på. Hon har varit väldigt förtegen med allt.

Kenneth Thuring, Sverigedemokraterna, säger att Birgitta Hübinette suttit med på några av deras möten inför kommunfullmäktige.

– Hon har tyckt att vi varit ett bra, glatt och trevligt gäng. Och det är vi, vi har mycket trevligt på våra möten.

Väljarna har röstat fram henne som en företrädare för SPI Välfärden och nu byter hon alltså till SD.

– Jag skulle inte känna mig så besviken som väljare om jag som pensionär röstat på SPI Välfärden eftersom jag tycker att vi i SD har den bästa politiken för just pensionärer, avslutar Kenneth Thuring, Sverigedemokraterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".