Mördarbakterie köttätande
1 av 2
Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Ingrid Thybäck på Gävle sjukhus. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio
2 av 2
Ingrid Thybäck på Gävle sjukhus. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio

Minskad bakteriespridning på länets sjukhus

"Många har klagat under många års tid"
2:01 min

Spridningen av penicillinresistenta bakterier har minskat kraftigt på sjukhusen i Gävleborg. Det tack vare bland annat förbättrade städrutiner.

Signar Mäkitalo som är smittskyddsläkare i Gävleborg tycker att det är skönt att äntligen få bukt på ett långvarigt problemen.

– Det är ganska många som klagat på det här under många års tid. Både personal, patienter och anhöriga har kontaktat mig och sagt att det ser rent ut igen, säger Signar Mäkitalo.

Men så har det som sagt inte alltid sett ut. Och det har fått konsekvenser. Bakterien Vankomycinresistenta enterokocker, VRE, hade under 2013 stor spridning i länet. Framförallt på Gävle sjukhus. VRE är penicillinresistent och kan bland annat orsaka gall- och urinvägsinfektionen.

Genom mer noggrann städning har nu spridningen minskat från över 300 fall under de två senaste åren till endast ett fall till slutet av september. Och att det är renare är något som patienten Ingrid Thybäck märkt.

– Jag tycker att det är bra. Dom är väldigt noga med handskar och handsprit på alla handfat, säger Ingrid Thybäck. 

Men ska det krävas en bakteriespridning för att problemen ska åtgärdas? 

– Ibland är det ju så att man inte för så mycket förebyggande förrän man ser att det blir ett riktigt problem, säger han.

Kan ni garantera smittsäkerheten nu? 

– Om man lyckas hålla kvar den här nivån och om personalen fortsätter med handhygien ,förkläden och basala hygienrutiner så ska vi kunna klara av det till stor del, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".