Gävle biståndsgrupp
1 av 3
Göran Lofjärd, verksamhetsansvarig på Gävleborgs Biståndsgrupp. Foto: Klara Persson / Sveriges Radio
Second hand
2 av 3
Emelie Sundkvist arbetar på Biståndsgruppen i Valbo. Foto: Klara Persson / Sveriges Radio
Second hand bistånd
3 av 3
Gävleborgs Biståndsgrupp har nu varslat alla sina anställda. Foto: Klara Persson / Sveriges

Second hand-affärer inför momssmäll

Göran Lofjärd, verksamhetsansvarig Gävleborgs Biståndsgrupp: Vi står inför katastrof
1:33 min

Emmaus Gävleborgs Biståndsgrupp är den första second hand-verksamheten som skatteverket bestämt att momsbelägga och det ger förödande konsekvenser.

Skatteverket har i höst kommit fram till att second hand handel ska gå från 0 procent till 25-procentig moms på sin försäljning av gåvor. Göran Lofjärd, verksamhetsansvarig på Gävleborgs Biståndsgrupp har inte möjlighet att fortsätta driva verksamheten med de nya reglerna:

- Vi har bedrivit den här verksamheten i snart 30 år, nu har vi fått stoppa alla utbetalningar och bistånd och fått varsla all personal. Vi förbereder för nedläggning om vi inte kan hitta nån lösning.

- Vi står inför en katastrof, säger Göran Lofjärd, verksamhetsansvarig på Gävleborgs Biståndsgrupp

Med de nya momsreglerna kommer många secondhandaffärer framöver att stå inför samma som öde som Gävleborgs Biståndsgrupp.

Beslutet bottnar i att Skatteverket anser att second hand-butikerna konkurrerar med kommersiell handel och därför bör momsbeskattas.

Men mindre second hand affärer och loppisar kommer inte påverkas av de nya momsreglerna då reglerna inte berör försäljningsställen med öppettider under 24 timmar i veckan eller där personalen till mer än 60 procent arbetar frivilligt. Ett undantag som Göran Lofjärd är kritisk till:

– Jag tycker det där är ett helt felaktigt ställningstagande, vi har ju bedrivit vår verksamhet under alla år med anställda. Ska vi säga upp huvudsaken av vår personal och sen bedriva verksamheten med människor som jobbar gratis. är det bättre än att människor är avlönade?

Emelie Sundkvist arbetar på Biståndsgruppen i Valbo och hon är engegerad i föreningens stödarbete med gatubarn i Ukraina, ett projekt som nu blir utan bistånd.

– Vi har ju stoppat alla utbetalningar till alla projekt , och det är jätte tråkigt tycker jag som har arbetat mycket med de här projekten, säger  Emelie Sundkvist.

Gävleborgs Biståndsgrupp står nu inför att behöva lägga ner sin verksamhet och betala skatteverket 1 miljon kronor i momskostnader för det gånga året om inte skatteverket ändrar sig.

– Vi hoppas ju på att allmänheten nu ska reagera och att våra folkvalda politiker ska agera för att stoppa det här, säger Göran Lofjärd, verksamhetsansvarig på Gävleborgs Biståndsgrupp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".