Jonny Lindblom, SD:s gruppledare, tycker inte att det är konstigt att man ville kontrollera lapparn.
Jonny Lindblom, SD:s gruppledare, tycker inte att det är konstigt att man ville kontrollera lapparn. Foto Joacim Lindwall/SR Gävleborg

Nitlott för SD i Ockelbo

"Det är en allvarlig anklagelse"
1:15 min

När den elfte platsen till kommunstyrelsen skulle besättas genom lottning så förlorade Sverigedemokraterna (SD). Det var då som en Sverigedemokrat reste sig upp och ville kontrollera lotterna.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Socialdemokraten Magnus Jonsson som är kommunstyrelsens ordförande och ordförande för valberedningen.

Magnus Jonsson menar att det var väldigt tydlig som valberedningens ordförande. Lapparna var färdigskrivna och visades upp och lades ner i urnan. Sedan drogs en lapp och det stod socialdemokraterna på den.

Och det var i det läget som Sverigedemokraten Lena Lindqvist reser sig upp och protesterar.

– Vi ville släcka misstankarna om att det kan finnas fusk, säger Jonny Lindblom, gruppledare för Sverigedemokraterna i Ockelbo.

Men fanns det en sådan misstanke?

– Nej, vi ville bara utesluta att möjligheten finns, säger Jonny Lindblom (SD). Och han har ingen förståelse för att Magnus Jonsson (S) surnade till.

– Jag tycker det är självklart att man vill kontrollera att det har gått rätt till, säger Jonny Lindblom (SD).

– Det kanske inte är så illa menat men det är ändå en allvarlig anklagelse utifrån ett val som förättas i ett fullmäktige, säger Magnus Jonsson (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".