Foto: Gabriel Henning / Sveriges Radio
Polishuset i Gävle. Foto: Gabriel Henning / Sveriges Radio
Nordost-mordet

28-årig man åtalas för styckmord

"Polisen har säkrat flera föremål som kan kopplas till det misstänkta mordet"
0:55 min

Åklagare Ulf Back åtalar just nu den 28-årige man från Gävle som är misstänkt för mord på en 24-årig kvinna från Sandviken. 28-åringen är misstänkt för att ha utfört ett styckmord. Enligt åklagaren ska mannen ha skändat kvinnans kropp genom att ha skadat och flyttat kroppen och placerat kroppsdelarna i kartonger och en väska.

Åklagaren menar att det inte finns något klart motiv men det finns andra omständigheter. Bland annat har man kartlagt mannens internethistorik och hittat en länk i mannens dator som leder till en obehaglig film vars titel översatt på svenska är "halshuggning och styckning".

Polisen hittar ett erkännande i mannens lägenhet, ett handskrivet brev av den misstänkte, som börjar med "Mitt farväl. Börjar kela och alltid haft en önskan att djupt skada folk. Jag ströp kvinnan tills hon dog."

Mannen har nu ändrat inställning och nekar till brott.

Preliminärt är rättegång planerad till 30 december.

Det var på natten mellan den 19-20 september som kvinnan ska ha dödats och ungefär ett dygn senare ska polisen ha fått kännedom om händelsen när den 28-årige mannen blev skjutsad till polisstationen av sina föräldrar. Kvinnans kropp ska sedan ha påträffats i mannens lägenhet.

Enligt åklagare Ulf Back så hade mannen och kvinnan inte någon parrelation men dom ska ha känt varandra och 28-åringen har tidigare medgett att han har utfört en handling som ska ha dödat den 24-åriga kvinnan.

Häktningen skedde på Säters sjukhus i Dalarna dit mannen förflyttades och han har genomgått en paragraf 7 undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning som visade att mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Polisen har säkrat flera föremål som kan kopplas till det misstänkta mordet, bland annat hårddiskar som den misstänkte mannen hade dumpat i havet.

Åklagare Ulf Back kommer idag vid klockan 11 att åtala den 28-årige mannen.

Medverkande vid dagens pressträff är:

Vice. chefsåklagare Ulf Back, vid åklagarkammaren i Gävle, som är förundersökningsledare i ärendet.

Avdelningschef Bo Sköld vid länskriminalavdelningen.

Spaningsledare vid Grova Brott Ola Wikberg

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".