Tulpaner vid Wij Trädgårdar. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
Kommunen hoppas Wij trädgårdar ska blomstra igen. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Allt lutar åt köp av Wij trädgård

"Wij trädgårdas betydelse för Ockelbo är enorm"
1:40 min

Arbetet med att rädda Wij trädgårdar i Ockelbo fortsätter. Det var efter 2014 års bokslut som det visade sig att företaget stod på ruinens brant, sedan dess har Ockelbo kommun jobbat med att försöka rädda trädgårdarna.

Det var efter en dålig publiksommar som det visade sig att trädgårdsanläggningen gick med drygt två miljoner kronor i minus. Något var tvunget att göras. Och eftersom Wij trädgårdar, sedan 2002 drivs av en stiftelse där Ockelbo kommun kan sägas vara huvudmän, så hamnade det på kommunens bord.

En utredning gjordes av en extern konsult som kom fram till de tre förslag: att öka kommunbidraget (i dag 950.000 per år), låta företaget gå i konkurs eller köpa fastigheten och hyra ut för verksamheten.

Att låta bolaget gå i konkurs är en dålig affär för kommunen eftersom Ockelbo kommun är borgenärer för lån på över 7 miljoner kronor, som skulle förloras vid en eventuell konkurs. Att utöka kommunbidraget är heller ingen långsiktig lösning, kvarstår att köpa loss hela anläggningen för runt 10 miljoner kronor.

Mycket pengar för en liten kommun men socialdemokraten Magnus Jonsson tror ändå att detta är det bästa alternativet.

– Dels för näringslivet, dels för att Wij trädgårdar är enormt viktigt för Ockelbo kommun och hela regionen, säger Magnus Jonsson.

Beslut tas på kommunfullmäktige i mars nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".