Jerzy Sarnecki. Foto: TT
Jerzy Sarnecki. Foto: TT
Nordost-mordet

Jerzy Sarnecki: Styckmord är väldigt ovanligt

"Styckmord är väldigt ovanligt"
0:39 min

I dag startade åtalet mot mannen som mördade en kvinna på Nordost i Gävle. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, menar att styckmord är ovanligt men att händelseförloppet vid erkännandet är vanligt vid sådana här händelser.

Kriminologen Jerzy Sarnecki, professor vid kriminologi vid Högskolan i Gävle och Stockholms Universitet, menar att det som hittills kommit fram kring mordet pekar på att den misstänkte lider av en psykisk sjukdom.

– I det här speciella fallet så tror jag att han, med koppling till sitt psykiska tillstånd, dödar kvinnan. Sedan så börjar han fundera på hur han ska bli av med kroppen, då genomför han styckningen och när inte det fungerar så anmäler han sig till polisen.

Jerzy Sarnecki menar att styckmord är väldigt ovanligt, men att själva händelseförloppet när en anmäler sig till polisen är vanligt. Man gör något, som man sedan ångrar och försöker dölja. Så småningom kommer man fram till att det inte finns någon annan utväg och går till polisen och berättar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".