Ambulanspersonalen i Delsbo är glada åt bron i Norrbo. 15 minuter kan göra skillnad. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
1 av 2
Ambulanspersonalen i Delsbo är glada åt bron i Norrbo. 15 minuter kan göra skillnad. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Carina Källman från Norrbo sparar massor av mil i bilen genom jobb och pendling inom hemtjänsten. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Carina Källman från Norrbo sparar massor av mil i bilen genom jobb och pendling inom hemtjänsten. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Norrbobron – kan handla om liv och död

"Det hade varit åt helvete nervöst om den här bron inte funnits"
1:32 min

I dag står Norrbobron klar för besiktning och snart öppnas den för trafik. Bron är välkomnad många berörda. Ambulanspersonalen i Delsbo menar att den kan vara avgörande när utryckningar sker för att hjälpa patienter.

I dagarna står den klar att tas i bruk. Det handlar om den omdiskuterade bron över Norrboån mellan Dellensjöarna.

Den gamla bron ska rivas och byggas om, och Trafikverket ville under byggtiden ersätta den med en cykelbro.

Folk protesterade och grannen Åke Persson hyrde in en militärbro för 2 miljoner kronor som kommer att vara förbindelsen för många under 10 månader.

– Både för oss och ambulansen innebär det att vi inte behöver ta omvägar eller eventuellt skicka andra kårer, Hudiksvall hade förmodligen varit framme snabbare om inte den provisoriska bron hade funnits, säger Henrik Åhlin, brandförman i Delsbo.

Under tio månader byggs en ny bredare och permanent bro som förbinder Norrbo med Bjuråker och Delsbo. Carina Källman i Norrbo arbetar med hemtjänsten i Friggesund, utan bro skulle inneburit stora problem. Hon hade fått åka 5 mil runt i omvägar.

Det kan handla om liv och död. I Delsbo finns ambulansens personal och insatstiden förkortas med tio till 20 minuter med den provisoriska bron.

– Det är jättebra att det blir en bro, vi har patienter på andra sidan. Då blir det ganska långt för Hudiksvalls-ambulansen att åka dit. Det hade varit åt helvete nervöst om den här bron inte funnits, säger Olle Wiklund som är ambulansarbetare.

Lasse Anderson vid Peab, som bygger broarna, räknar med bropremiär i dag.

– Det är målsättningen om alla bitar faller på plats. Vi är i stort sätt klara men det ska bli besiktat och godkänt av Trafikverket innan vi kan släppa på trafik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".