Förskolan i Järbo. Foto: Pernilla Wahlman/TT.
1 av 2
Förskolan i Järbo. Foto: Pernilla Wahlman/TT.
Gävle tingsrätt. Foto: Gabriel Henning
2 av 2
Gävle tingsrätt. Foto: Gabriel Henning

Förskolläraren frias

"Vid två olika tillfällen har åklagare slagit fast att ingen ska åklagas för detta"
3:42 min

Den förskollärare som åtalades för vållande till annans död frias av Gävle tingsrätt i dag. Förskolläraren stod åtalad efter att en treårig pojke dog på förskolan i Järbo.

Förskolläraren som stod åtalad för vållande till annans död, efter att en treårig pojke på förskolan i Järbo dog, frikänns av Gävle tingsrätt.

Händelsen utspelade sig i mars 2011 då en förskollärare gick ut med sju barn på gården. Hon går sedan för att hämta posten med två av barnen på andra sidan vägen och när hon kommer tillbaka upptäcker hon att en treårig pojke på gården fastnat i en trädgren med sin hjälm.

Trots återupplivningsförsök så gick inte pojkens liv att rädda. Och för två veckor sedan inleddes en rättegång mot den här förskolläraren då hon stod åtalad för vållande till annans död. Åklagaren menade att läraren inte varit tillräckligt uppmärksam utan brast i sin tillsyn så pass att hon borde dömas.

I dag kom domen från Tingsrätten som alltså friar förskoleläraren. Enligt Tingsrätten så kan inte förskollärarens agerande anses vara så klandervärt att det innefattar straffbar oaktsamhet.

Artikeln uppdateras...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".