Konstnären Tony Warren med den påse som Ica tryckt utan hans tillstånd. Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 2
Konstnären Tony Warren med den påse som Ica tryckt utan hans tillstånd. Foto: Erika Larsson/SR.
Tony Warrens originalpåse till vänster och den nya till höger. Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 2
Tony Warrens originalpåse till vänster och den nya till höger. Foto: Erika Larsson/SR.

Konstnär stämmer ICA för olaglig plastpåse

ICA-handlare: Vi vill kompensera
1:26 min

En Icabutik i Ockelbo tryckte upp tusentals kassar med den boråsbaserade Tony Warrens motiv. Nu tänker han stämma Ica för upphovsrättsbrott.

Det var 2007 som konstnären Tony Warren skapade ett motiv till en jubileumsplastkasse inför Ica i Ockelbos 140-årsjubileum. För uppdraget, som även inkluderade originalmålningen, fick Tony Warren betalt enligt ett avtal som sedan löpte ut 2008.

Tony är ursprungligen från Ockelbo, men bor nu i Borås. Och det var genom släktingar som han i våras fick höra att Icabutiken sålde påsar med hans motiv igen. Ett brott mot upphovsrätten.

– Jag har jobbat så hårt i många år för att skapa ett varumärke som folk kan tycka om. Nu känns allt bara helt raserat för mig.

Motivet har dessutom beskurits så att Warrens namnteckning är borta, och färgerna har gjorts mörkare.

Nu vill Ica betala honom enligt det tidigare avtalet och fortsätta sälja påsarna. Men Warren kallar förlikningen för ett skambud, och säger att priset ligger under det man normalt får som konstnär.

– Nu kämpar jag mot stora ICA, och utan företagarförsäkring. Förlorar jag målet nu är jag ekonomiskt ruinerad resten av mitt liv. Det är väldigt tråkigt att behöva gå så här långt.

Elisabeth Lindblom är butikschef för Ica supermarket i Ockelbo.

– Jag tyckte om motivet och tyckte det var roligt att göra reklam för Tony. Jag kände inte till att det var upphovsrätt i detta.

Borde du inte tagit reda på det då?

– Det kan man tycka, men som butikschef har man 30 miljoner saker som man gör samtidigt. Jag har erkänt att jag inte visste det och har erbjudit honom en förlikning.

Vad tänker du om att han inte godtar det, och tänker stämma er?

– Det är tråkigt, för det första för Ockelbos del. Han är välkommen att acceptera vårt sista bud, och det finns inget uppsåt av något slag.

Vad gör ni av kassarna som är kvar?

– Jaaa, jag vet inte om jag vill säga det än... Vi får väl förstöra dem helt enkelt, säger Elisabeth Lindblom - butikschef för Ica supermarket i Ockelbo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".