Per Linell, vd Kilafors Herrgård. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio.
1 av 2
Per Linell, vd Kilafors Herrgård. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio.
Kilafors Herrgård blir asylboende i vinter. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio.
2 av 2
Kilafors Herrgård blir asylboende i vinter. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio.

Kilafors Herrgård redo att ta emot asylsökande

"Det här är ett lyft inför framtiden"
1:36 min

Kilafors Herrgård har gjort stora investeringar för att kunna ta emot asylsökande i början av nästa år.

– Vi har gjort om rummen så att de blir mer anpassade efter flyktingarna. Vi har också tagit bort ganska mycket antika möbler som vi är rädda om, vi vill inte utsätta flyktingarna för att något ska gå sönder och att de blir ersättningsskyldiga. Vi har också brandanpassat hela byggnaden och har en högre klass en vad som krävs, säger Per Linell.

Kilafors Herrgård med anor från 1700-talet har på senare tid har herrgården haft svårt att locka till sig besökare, främst på vinterhalvåret. Det var därför man ansökte om att få bli ett så kallat tillfälligt asylboende.

Nu när herrgården är anpassad och klar att ta emot de asylsökande i januari hoppas Per Linell att hela bygden ska leva upp och engagera sig.

– Det blir ju integration om de som kommer hit blandas upp med allmänheten. Vi hoppas också att många ska vilja komma hit och hjälpa till, säger han.

Men trots att herrgården nu blir asylboende ser Per Linell framför sig att man kommer kunna locka många besöker i framtiden, bland annat genom att ordna spelningar till sommaren och andra aktiviteter.

Avtalet med Migrationsverket gäller till den sista april, men det hoppas Per Linell ska bli förlängt. 

– Det här är ett lyft inför framtiden om vi får behålla de att vi kan göra stora investeringar och utveckla herrgården, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".