Foto
1 av 2
James Andersson som var Johan Olof Hagström från Ljusdal med hustru Elisabeth Pearl. Foto: Privat
Jim och Kaylene Andersson t v med Anders Assis och Stellan och Yvonne GlåmstaSöderman.
2 av 2
Jim och Kaylene Andersson t v med Anders Assis och Stellan och Yvonne GlåmstaSöderman. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Australisk polis tog hjälp av Sök och Finn för att hitta släkt

"Då stämde allt helt plötsligt"
1:33 min

Den pensionerade polisen Jim Andersson från Australien tog för för ett och ett halvt år sedan hjälp av P4 Gävleborgs program - Sök och Finn för att hitta information sin farfar från Hälsingland.

Genom en poliskollega i Hudiksvall, Håkan Brestad, började sökande genom Sök och Finn efter farfar James Andersson från Hälsingland.

Men namnet var fel och födelsedatum saknades. James hade sökt värvning både till första och andra världskriget och i arméns register fanns plötsligt födelsedatumet 1885 och Lars Nylander vid Hälsinglands museum fick nåt att bita i:

- Det fanns hur många som helst som föddes i Hälsningland det här året, och ingen hette James Andersson. För han hette inte James Andersson, han hette ju Johan Olof Hagström. Jag gick igenom alla födelseböcker för en andra gång och precis det här datumet föds alltså den här pojken i Horne i Ljusdal.

- I nästa bok där vi kommer in i 1910 så står det i kanten att han bor i Australien och kallar sig för James Andersson. Då var det Bingo, och då stämde allting helt plötsligt, säger Lars Nylander vid Hälsinglands museum

Jim Andersson 64, tycker det är fantastiskt, allt farfaderns gjort i Australien ser jag ju här. Och han var ju så nära i augusti 2013.

Om några dagar är det femtio år sedan farfar till Jim Andersson, ljusdalsbon Johas Olof Hagström, gick bort i sitt nya hemland Australien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".