Foto: Länsstyrelsen
Foto: Länsstyrelsen

Ingen tar ansvar för gifttunnorna utanför Sundsvall

Akzo Nobel: Vi har inte producerat avfallet och inte dumpat tunnorna.
1:47 min

23 000 tunnor med kvicksilver dumpades i havet utanför Sundsvall under 50 och 60-talet och kan ligga utspridda ända ner till Gotland. Nu hoppas länsstyrelsen i Västernorrland att de kan hitta en lösning till våren.

Kvicksilvret i tunnorna kommer från tillverkning av vinylklorid för att göra PVC-plats. De 23 000 avfallstunnorna, med totalt nio ton kvicksilver, dumpades i havet utanför Sundsvall under 50 - och 60 talet.

3500 av tunnorna har hittats utanför Åstön i Timrå kommun. De flesta tunnorna beräknas finnas utanför Sundsvall, men det finns också uppgifter om att tunnor dumpats i havet ner mot Gotland.

Länsstyrelsen i Västernorrland vill att några av tunnorna ska tas upp och undersökas, för att se om de rostat sönder och om det läckt ut något kvicksilver. Men, fortfarande har inget hänt. En ansvarsutredning som Länsstyrelsen gjort pekar mot att det är Akzo Nobel bygglim och Fortum Ljungakraft som är ansvariga och därför ska ta hand om tunnorna. Men företagen har nekat till det.

- Vi har svarat att vi anser inte att Akzo Nobel bygglim har producerat produkten som har genererat det här avfallet som ligger i tunnorna och Akzo Nobel har inte heller dumpat tunnorna i havet, säger Anne-Cathrine Hartmann som är informationchef på Akzo Nobel.

Ärendet är nu vilande fram till April när länsstyrelsen ska ha diskussioner med företagen. Men det kan bli en lång process. Innan ansvarsfrågan är löst kommer inte länsstyrelsen att ta hand om kvicksilvertunnorna i havet. De säger att när det finns ansvariga företag är det dem ska stå för kostnader och eventuella åtgärder - inte staten.

Om diskussionerna inte leder nånstans så kan länsstyrelsen ändå besluta att företagen är ansvariga. Anne-Cathrine Hartmann, på Akzo Nobel vet inte hur de skulle hantera det.

– Det vill jag inte spekulera i. Vi måste föra diskussioner med länsstyrelsen först, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".