Seraphin Kayembe i Aktivitetshuset i Edsbyn. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Seraphin Kayembe kom till Edsbyn från Kongo-Kinshasa förra året. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Det finns plats för invandrare

"Jag hoppas att alla kommuner i Sverige kan stava till solidaritet"
1:45 min

I år är har över 450 personer som fått uppehållstillstånd i Sverige erbjudits en bostad i någon av länets kommuner. Bara Västra Götaland har erbjudit fler platser.

Ingrid Lundin, integrationshandläggare i Ovanåkers kommun, följde med Migrationsverket till Uganda i våras.

– Det här gjorde mycket för ens egen uppfattning. Vi tog emot 37 personer vid det tillfället. Samtidigt vet man hur många som är kvar. De ögonen och den längtan som fanns hos dem att komma därifrån sitter kvar och gör ont.

Den senaste statistiken från Migrationsverket visar att Ovanåker är den kommun som tagit emot näst flest kvotflyktingar i hela landet i år. Det är personer som evakueras direkt till Sverige och inte behöver gå igenom asylprocessen.

Seraphin Kayembe och hans familj kom till Edsbyn från Kongo-Kinshasa förra hösten. Den största utmaningen var att lära sig svenska. Men att integreras med andra svenskar var inte svårt.

– Nej, det är inte svårt. Om du träffar en person en gång på till exempel bussen så kan vi fortsätta ha kontakt efteråt och bli kompisar.

Sverige har en regeringsbestämmelse att ta emot 1900 kvotflyktingar per år. Utslaget per kommun är det sju personer. Men så ser det inte ut. Medan en del kommuner inte tar emot några har Ovanåker tagit emot 65 personer hittills.

– Jag hoppas att alla kommuner i Sverige kan stava till solidaritet. Om alla kommuner tog sitt ansvar så skulle vi bara behöva ta emot sju vidarebosatta, säger Ingrid Lundin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".