En av få bilder som finns på Zander Nord. Foto: Okänt
1 av 3
En av få bilder som finns på Zander Nord. Foto: Okänt
Dödsanmälningssedeln som skickas från Stettin i Polen.
2 av 3
Dödsanmälningssedeln som skickas från Stettin i Polen.
Vykortet som Zanders far skickade ut för att marknadsföra om visningarna.
3 av 3
Vykortet som Zanders far skickade ut för att marknadsföra om visningarna.

Mysteriet bakom den elektriska pojken

Mysteriet bakom den elektriska pojken Del 1
13 min

Kvällen den 30 januari 1948 försvinner den svenske sjömannen Zander Nord spårlöst från sitt fartyg. Han hittas tre månader senare drunknad i hamnen i den polska staden Stettin. Sjömannen hette Zander Nord och kallades under sin uppväxt för den elektriska pojken. 

Serien "Mysteriet bakom den elektriska pojken" handlar om Zander Nord som föddes 1907 i byn Sjörgrå utanför Arbrå. Han var en helt vanlig pojke fram till den dag på jullovet 1919 då ett stort slagsmål bröt ut i hans hem. Zander blev så förskräckt att han sprang ut och gömde sig under en lada i anslutning till gården.

Efter några timmar vågade han sig fram men på kvällen när han skulle lägga sig för att sova började det hända märkliga saker. Man kunde höra oförklarliga knackningar och ljud i väggarna. Det här var början på en rad underliga händelser i Zanders liv…

Telefoner ringde av sig själva

Enligt vittnen kunde Zander få stolar att röra sig, lampor att lysa och telefoner att ringa av sig själva. Det är dessa historier som gör att hans minne lever kvar än idag. I serien får vi träffa personer som berättar om hur Zander levde.

– Det som är det mest fantastiska med den här historien är ju att läkare har skrivet ner allt. Ingen uteslöt hans berättelser, säger Mia Ebersson Skjefstad.

– Det är inte bara jag som tror på det där. Hela släkten vet ju vad som hände, säger släktingen Göta Sandqvist.

Finns det någon förklaring?

I serien försöker vi hitta förklaringar till varför de märkliga sakerna skedde, om dom nu verkligen gjorde det.

– Det påminner om poltergeist inom parapsykologin, spontant uppkommen påverkan av föremål utan att man berör dom, säger Göran Bruzewitz, ordförande i sällskapet för parapsykologisk forskning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".