Allt fler väljer att göra sin veckohandling av mat framför datorn. Foto: TT
Allt fler väljer att göra sin veckohandling av mat framför datorn. Foto: TT

Mathandlare hinner inte med när handeln på nätet växer

"Vi levererar till 500 kunder i månaden, och det ökar hela tiden"
1:32 min

Var femte konsument har någon gång beställt mat på nätet som de fått hemlevererad eller hämtat i butiken. Och fenomenet blir allt vanligare. Det märks till exempel på Ica Maxi i Gävle där personalen har svårt att hinna med.

Möjligheterna för hushåll att handla sin mat på nätet blir allt fler, och allt fler väljer också att ta tillvara på den nya tekniken.

Organisationen Svensk Digitalhandel visar i en rapport att var femte konsument någon gång har handlat livsmedel på nätet, och det blir allt vanligare.

Att beställa färdigkomponerade matkassar som levereras till ytterdörren är ett populärt alternativ som P4 Gävleborg berättat om tidigare. Ett annat alternativ är att göra hela veckohandlingen framför datorn. Hushållen loggar bara in på sin vanliga matbutiks hemsida, och klickar sedan för det kaffe, de frukostflingor och den tvål man önskar. Personalen får sedan plocka ihop resultatet, som kunden sedan hämtar i butik eller väljer att få levererat hem till dörren.

Att den digitala e-handeln växer är verkligen något som märkts av på Ica Maxi i Gävle.

– Ja, den går ju nästan för bra, vi hinner inte riktigt med, berättar butikschef Magnus Winges.

Magnus Winges berättar att möjligheten för kunderna har funnits i ett och ett halvt år vid det här laget, och butiken levererar till ungefär 500 kunder i månaden.

– Det ökar hela tiden, och vi ligger på 50-procentiga ökningar månad från månad, säger Magnus Winges.

Organisationen Svensk Digitalhandel konstaterar i en rapport att mathandeln på nätet är liten. Men den växer. Och den som har börjat handla livsmedel på nätet fortsätter gärna.

Maja Björn från Skutskär har själv inte e-handlat mat ännu.

– Min mamma har handlat på nätet. Både min mamma och min pappa är handikappade, så för dem är det väldigt smidigt att få maten hemkörd direkt till dörren.

Maja Björn kan tänka sig att handla mat på nätet i framtiden.

– Ja, om jag var stressad och jobbade så skulle jag nog göra det. Men nu när jag är hemma och ledig så det är inte nödvändigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".