Julgran
1 av 4
Alternativ jullunch i Andersbergsskolans matsal. Foto: Klara Persson / Sveriges Radio
nanna
2 av 4
Nanna Björnsson hjälper till med jullunchen. Foto: Klara Persson / Sveriges Radio
Sodexo
3 av 4
Mia Söderlind arbetar frivilligt idag. Foto: Klara Persson / Sveriges Radio
Foto: Klara Persson / Sveriges Radio
4 av 4
Birgitta Öberg, Verdandi, Gävle. Foto: Klara Persson / Sveriges Radio

Jullunch till behövande istället för klappar

"Man sitter själv 360 dagar om året och har inte har nån att prata med"
1:27 min

Många företag ger julgåvor till välgörenhet istället för presenter till sina anställda. Och det finns de som tar det ett steg längre. Ett exempel finns i Gävle där serviceföretaget Sodexo för femte året i rad bjuder på gratis alternativ jullunch samarbete med föreningen Verdandi.

Mia Söderlind arbetar i vanliga fall på Sodexo men är idag en av de som arbetar frivilligt på jullunchen. Hon berättar vad de brukar få för reaktioner från besökarna:

– De flesta blir ganska förvånade över mängden mat, att det verkligen är ett julbord. De märks att de är väldigt tacksamma och det är otroligt roligt att jobba, säger Mia Söderlind.

Birgitta Öberg är engagerad i organisationen Verdandi som är med och anordnar julbordet.

Vilka kommer till julbordet?

– Allt i från vuxna som inte vill sitta själv, som tycker att det är ganska skönt att ha nån att prata med, man sitter själv 360 dagar om året och har inte nån att prata med när man äter. Till barnfamiljer, vi har julklappar till barnen och varje år ser de lika förvånade ut, säger Birgitta Öberg.

Mellan tvåhundra och trehundra personer brukar komma till Andersbergs matsal i Gävle där jullunchen nu står uppdukad. Både gäster och de som arbetar frivilligt uppskattar initiativet:

– Jag tycker det är viktigt att alla kan få ha gemenskap och äta julmat och samlas och ha det mysigt på julafton, säger Nanna Björnsson som arbetar frivilligt med jullunchen för första gången i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".