Snus. Foto:Pontus Lundahl/TT
Snus blir dyrare efter nyår. Foto:Pontus Lundahl/TT

Snuset blir dyrare nästa vecka

Det nya året börjar som vanligt med nya lagar och förordningar. För rökare och snusare blir det dyrare nästa år medan en del taxiresenärer kan komma att åka lite billigare i fortsättningen. 

Lagom till jul- och nyårshelgen presenterar regeringen en sammanställning av de viktigare lagarna och förordningarna som träder i kraft den 1 januari 2015.

Årsskiftet innebär att en del skatter höjs, till exempel höjs fordonsskatten för lätta fordon, även avdragsrätten för privat pensionsparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor.

För rökare och snusare kommer 2015 att bli dyrare. Punktskatten på cigaretter höjs med 6 procent, det blir cirka 2,40 kronor per paket. Punktskatten på snus höjs med 12 procent. Priset på en dosa lössnus beräknas stiga med nästan 2,50 kronor medan en dosa portionssnus stiger med drygt 1,40 kronor.

Men för en del taxiresenärer kan det blir billigare i fortsättningen. De taxibolag som har ett jämförpris över 500 kronor ska från och med den 1 januari 2015 ange det högsta priset som färden kan komma att kosta.

Ett exempel på en annan förändring är att polisen och Tullverket får besluta om klampning, det vill säga låsa fast hjulen, på yrkestrafik som bryter mot regelverket. Exempelvis kan det handla om överträdelser av kör- och vilotider.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".