Gruva
En annan gruva. Foto: Per Larsson / TT

Regeringen ger grönt ljus för gruvan utanför Forsbacka

"Vi har kommit ett stort steg närmare att kunna driva gruvbrytning i Vindfall"
1:30 min

Naturskyddsföreningens överklagan mot att gruvbolaget Wiking Mineral ska få bryta metaller i gruvan vid Vindfall har nu avslagits av regeringen. Nu är det upp till Miljödomstolen att ge grönt ljust.

En mil sydväst om Gävle, söder om Forsbacka, ligger Vindfall där gruvan är planerad. Daniel Friberg, styrelseordförande i Wiking Mineral är nöjd över regeringens besked:

 – Det känns jättebra såklart, det var inte helt oväntat. Regeringen har ju avslagit den överklagan som lämnades in i somras efter att vi beviljades bearbetningskoncession för fyndigheten Vindfall i Gävle kommun. De har alltså gått på samma linje som bergmästaren gick på när han beviljade oss bearbetningskoncession tidigare i år, säger Daniel Friberg.

Vad innebär det här för er?

– Det innebär att vi kommit ett stort steg närmare att kunna driva gruvbrytning i Vindfall.

Det är bly, silver, koppar och zink som ska brytas i gruvan och det ska börja att brytas i ett dagbrott till 30 m djup för att därefter fortsätta under jord ner till ett slutligt djup på ungefär 170 meter.

Gruvan är planerad att vara i drift om 2-6 år. Men efter godkännandet av regeringen är det nu upp till Miljödomstolen att ge grönt ljust.

– Det som återstår nu är att vi ska göra en miljöutredning och lämna in en ansökan och ett miljötillstånd om gruvbrytning som är det sista steget innan man kommer igång med brytning.

Både Naturskyddsföreningen och boende i närområdet har varit kritiska till gruvbygget - något som Wiking Mineral är vana vid:

– Detta är nånting som hör till och som är vanligt vad gäller all gruvbrytning i Sverige, konstaterar gruvbolagets styrelseordförande Daniel Friberg.

– Det vi kan säga är att när vi väl kommer igång så kommer vi göra vårt bästa att detta ska störa så lite som möjligt i omgivningen. Vi har dessutom som avsikt och som policy att se till att återställa naturen, säger han

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".