Leif Eriksson, kanalchef. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio
Leif Eriksson, kanalchef. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio
Nordost-mordet

Så här bevakar P4 Gävleborg styckmordsrättegången

Under sex dagar ska Gävle Tingsrätt gå igenom vad som ledde fram till ett av de grövsta morden i Gävles kriminalhistoria – ett styckmord. En ung småbarnmor mördas av styckas av en ung man som beskriv som lugn och tillbakadragen.

Bevis ska bedömas, vittnen och experter ska förklara och den misstänkte själv ska få svara på vad som hände och kanske får de anhöriga ett motiv, en förklaring.

Vi bevakar rättegången både i radion och med direktrapportering här på webben.

Jag har som ansvarig utgivare tagit några publicistiska  beslut inför rapporteringen:

Vi publicerar inte namnet på den åtalade och inte heller hans röst från rättegången. Vi publicerar inte heller namnet på den mördade kvinnan och min uppfattning är att det inte på något sätt minska kvalitén i vår rapportering – det finns inte något allmänt stort intresse för en namnpublicering.

I ledningen har vi tillsammans med de reportrar som ska bevaka rättegången samtalat om och skapat regler så att publiceringen inte blir för närgången. Reportrarna som rapporterar från rättegången har läst den omfattande utredningen.

Vi kommer att undvika alla detaljer som inte är relevanta för bevakningen. Vi kommer att publicera tre av de hundratals bilder som finns i utredningen. De övriga är för utelämnande och brutala.

Den här rättegången kommer också ge oss en inblick i en internetvärld som de flesta av oss inte visste existerade. Det är hemsidor med bilder och filmer som visar hur människor dödas och lemlästas och utnyttjas på olika perversa sätt. De kallas snuffmovies.

Vår bevakning hoppas jag ger våra lyssnare och läsare en så korrekt bild som möjligt av detta mord och förhoppningsvis kommer vi närmare svaret på hur det kunde hända.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".