Annika Nordlund i kassan i en mataffär i Bollnäs.
Annika Nordlund säljer inte lika mycket cigaretter nu som för några år sedan. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Rökningen har minskat kraftigt

"Man har inte tid att röka när man jobbar längre"
1:38 min

Rökningen i Sverige har minskat kraftigt sedan år 2003. Det är främst andelen storrökare som minskat medan det sporadiska rökandet stannat kvar. Men det ser inte riktigt likadant ut i hela landet.

Den största förändringen är att de som röker dagligen blivit färre mellan år 2003 och 2013. Från ungefär 16 procent till ungefär 8 procent bland landets 16-80-åringar. De röker också färre cigaretter, en minskning från ungefär 12 till 11 cigaretter per dag. Det visar en rapport som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, tagit fram. 

Andelen sporadiska rökare, de som svarat att de inte röker varje dag, ligger på ungefär samma nivå som för tio år sedan.

Annika Nordlund har jobbat i samma mataffär i Bollnäs de senaste sex-sju åren. Hon har märkt att de säljer färre cigaretter.

– De senaste två åren har det minskat. Det har märkts på hur mycket vi beställer.

Andelen dagligrökare i Norrlandsregionen, där Gävleborg grupperats in, är något högre än rikssnittet. Många av stamkunderna håller fast vid sina cigaretter, säger Annika Nordlund.

– Det har väl främst minskat bland ungdomar. Jag tror att det kan ha att göra med hårdare leg-kontroll och att det inte är samma status att röka som det var för några år sedan.

En annan undersökning gjord av CAN i år visar att niondeklassarna i Gävleborg röker mindre nu än för tre års sedan. Från 17 till 11 procent för pojkarna och från 26 till 13 procent för flickorna. Och det är främst kvinnor över huvud taget som är dagligrökare, även om skillnaderna mellan könen har minskat sedan 2003.

Annika Nordlund röker själv. Men mycket mindre nu än förr.

– Dels har man inte tid när man jobbar. Det är ju inte samma att man sitter inne utan nu ska man gå ut och röka. Det är lite omständligare. Sedan får man inte röka på krogar och restauranger längre, vilket jag själv tycker är bra fast jag är rökare. Det är mycket trevligare utan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".