Ett område i Gävle är avspärrat. Polisen vill inte kommentera om det har med det misstänkta mordet att göra.
1 av 5
Ett soprum i anslutning till lägenhetshuset spärrades av. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
Styckmord
2 av 5
Brev skrivet av den misstänkte mannen. Foto: Polisens förundersökningen
Ett område i Gävle är avspärrat. Polisen vill inte kommentera om det har med det misstänkta mordet att göra.
5 av 5
Ett soprum i anslutning till lägenhetshuset spärrades av. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
Nordost-mordet

Styckmordsrättegången i Gävle startar

Ulf Back, åklagare: Han har haft fantasier om att skada andra människor.
1:41 min

På tisdagen startar den sex dagar långa rättegången mot den 28-årige man från Sandviken som är misstänkt för styckmord på en 24-årig småbarnsmamma från Sandviken.

Det är nu 3 månader sedan en 24-årig småbarnsmamma från Sandviken hittades död och styckad i en lägenhet i stadsområdet Nordost i Gävle.

En 28-årig man, även han från Sandviken, som var bekant med kvinnan sedan ungefär 10 år tillbaka står åtalad för mord samt brott mot griftefriden då kvinnans kropp har styckats.

Efter att mannen och kvinnan möttes upp på stan i Gävle fredagen den 19 september tog de sällskap hem till mannens lägenhet. Där ska sedan mannen under natten ha strypt kvinnan innan han styckade henne och la delarna i en resväska och två kartonger.

I förhör med mannen berättar han att tanken var att göra sig av med kvinnan för att komma undan men han insåg att det inte skulle vara möjligt. Då valde den misstänkte mannen att skriva ett avskedsbrev. Åklagare Ulf Back berättar om brevet.

– Han berättar där då att han har strypt kvinnan och skrivit en förklaring att han har haft fantasier om att skada andra människor, säger Ulf Back.

Hade mannen själv tänkt ta livet av sig?

– Det är vad han säger.

Den misstänkte 28-åringen tog kontakt med sina föräldrar för att ta farväl och övertalades då att i stället lämna över sig själv till polisen och i morgon startar alltså rättegången mot mannen.

I avskedsbrevet samt i ett första förhör erkände 28-åringen att han ska ha dödat den 24-åriga kvinnan. I efterhand har mannen dock ändrat sig något då han medger att han tagit livet av kvinnan men han ska inte ha haft något uppsåt och nekar därför till rubriceringen mord.

P4 Gävleborg kommer att finnas på plats under rättegången på tisdagen för att rapportera via webben och i radion. Du kan följa rättegången direkt i vår liverapportering här på webben.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".